• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

Wat zijn de bijwerkingen van een sapkuur?


Wat zijn de bijwerkingen van een sapkuur? Misschien overweeg je om een sapkuur te gaan doen. Misschien heb je die beslissing zelfs al genomen? Heel goed! Als je een sapkuur serieus volgt, kan je er je lichaam een groot plezier mee doen. Veel mensen ervaren dat ze meer energie krijgen, dat hun huid verbetert, dat ze beter slapen en dat ze kilo’s gewicht kwijt zijn geraakt. Klinkt goed hè? Maar voor niets gaat de zon op.

Ontwenningsverschijnselen bij een sapkuur

Ontgiften met een sapkuur gaat eigenlijk altijd gepaard met ontwenningsverschijnselen. Ontwenning van suikers, alcohol, cafeïne, nicotine en structureel overeten. Veel mensen ervaren dus de bijwerkingen van een sapkuur. Die bijwerkingen zijn tijdelijk, en meestal is het een kwestie van komen en gaan gedurende de eerste 1 à 2 dagen.

Het is belangrijk dat je je dit realiseert wanneer je aan een sapkuur begint. Het effect van een sapkuur kan geweldig zijn, maar het vereist wel een klein beetje doorzettingsvermogen. We bereiden je daarom alvast even voor.

Starten met een kuur

Een sapkuur heeft veel voordelen. Zo kun je je lichaam ontgiften met een sapkuur, en een bijkomend voordeel is dat je kunt afvallen tijdens een sapkuur. Want ons betreft doe je er dus zeker goed aan om eens een 3-daagse sapkuur of zelfs een 5-daagse sapkuur te gaan doen!

Welke bijwerkingen kun je verwachten bij een sapkuur?

Maar welke bijwerkingen van een sapkuur kun je verwachten? We zetten de meest voorkomende bijwerkingen voor je op een rijtje:

1. Je kunt hoofdpijn krijgen

Een veel voorkomende bijwerking van het ontgiften is hoofdpijn. Dit is het gevolg van de afvoer van gifstoffen. Je zal het wel herkennen als je een dag in de sauna bent geweest of een goede massage hebt gehad. Het is een typisch verschijnsel van ontwenning, zeker als je gewend bent koffie te drinken. Wat helpt is veel, véél water drinken. Houd verder rust en slaap genoeg.

2. Je kan (h)angry worden. Grrr!

Honger. Zeker de eerste twee dagen is het een uitdaging om vast voedsel te laten staan. Dit hongergevoel zal vaker op de dag terug komen, en de ene persoon kan dat beter handelen dan de andere. Mocht jij nu zo iemand zijn die knetter chagrijnig wordt van een lege maag, zorg er dan voor dat je je omgeving hierop hebt voorbereid.

Maar bedenk ook: honger is juist een goed teken! Het betekent dat je je lichaam de stress geeft dat het nodig heeft om het proces van autofagie in gang te zetten. En dat is nu juist waarvoor je het doet! Bovendien is het gevoel maar heel tijdelijk, je moet er even doorheen. Drink een flink glas water of neem een sapje. Je zult zien hoe snel het weer weg trekt.

3. Last van je darmen

Iedereen reageert anders op een voedselgebrek. Veel mensen ervaren dat de stoelgang een paar dagen uitblijft. Anderen krijgen juist diarree of hebben last van een opgeblazen gevoel. Wat het ook is, dit is jouw lichaam dat zich aanpast aan een nieuwe situatie. Het gaat ook weer voorbij. Nadat je het eten van vast voedsel weer oppakt, neemt je lichaam het normale functioneren weer over.

4. Je kunt zweten en slechte adem krijgen

Nog een typisch verschijnsel van het ontgiften. Je lichaam is druk bezig met het afvoeren van gifstoffen en dat moet eruit. Beschouw het dus als iets positiefs!

5. Je kunt het koud krijgen

Koolhydraten en eiwitten (calorieën) voorzien je lichaam van energie. Bij het verbranden van energie komt warmte vrij. Dat is waardoor je altijd zo lekker op temperatuur blijft. Tijdens een sapkuur krijg je veel minder calorieën per dag binnen. Je lichaam heeft dus minder te verbranden en dus zal je het daardoor soms kouder hebben. Neem daarom gedurende de dag wat warmte tot je in de vorm van verwarmende kruidenthee (bijvoorbeeld kaneel, steranijs, gember) of drink lauw water in plaats van koud water naast de sappen.

6. Vermoeidheid en gebrekkige concentratie

Doordat je minder energie tot je neemt via voeding, zal je in de eerste dagen van je sapkuur ervaren dat de concentratie (zeker later op de dag) afneemt. Je lijf is namelijk gewend aan een bepaalde hoeveelheid voeding en draait daarop. Ook zal dit vermoeidheid met zich brengen. Maar niet getreurd, dit verandert na ca. 2 dagen! Je lichaam gaat namelijk andere bronnen van energie zoeken en gaat opruimen.

Dit maakt dat je na een paar dagen detox juist méér energie krijgt en helderder wordt in je hoofd. Je hebt namelijk geen last meer van suikerdips, en doordat je lichaam nog maar weinig energie nodig heeft voor de spijsvertering, is er meer energie over voor andere processen.

“Wanneer je wilt profiteren van de vele voordelen van sapkuren, zul je toch even door de zure appel moeten heen bijten. Maar dat is het zeker waard!”
– Renate

Tips om de bijwerkingen van je sapkuur te beperken

Klinken deze mogelijke bijwerkingen bij sapkuren weinig aanlokkelijk? No worries, er zijn manieren om de negatieve effecten tijdens de sapkuur te beperken.

Tip #1: Zorg voor een goede voorbereiding!

Bouw de voeding een paar dagen voordat je de sapkuur begint alvast af en drink alvast geen alcohol en cafeïne. Daarnaast doe je er goed aan geen vlees en zuivelproducten te eten. Deze levensmiddelen zijn namelijk zwaar te verteren. Door de voeding rustig af te bouwen, kan je de eventuele bijwerkingen dempen. Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Kijk dan eens naar ons detoxprep-pakket bij de 3-daagse sapkuur of 5-daagse sapkuren.

Tip #2: Neem rust en slaap veel

Zorg er daarnaast voor dat je geen intensieve tijd tegemoet gaat tijdens je sapkuur. Zeker de eerste twee dagen is het belangrijk voldoende rust in te bouwen en veel slaap te pakken. Wees lief voor jezelf en zorg goed voor jezelf. Gun je lichaam de rust die het nodig heeft om het detoxproces te optimaliseren.

Tip #3: Drink veel water

Het lichaam bestaat voor ca. 65% uit water. Water is essentieel om de processen in het lichaam goed te laten verlopen. Zeker als er afvalstoffen afgevoerd moeten worden, is het prettig als dit via de nieren en de blaas kan. Het dempt de eventuele bijverschijnselen en het optimaliseert bovendien de afvoer. Door warm water of kruidenthee te drinken, zal je bovendien minder last hebben van kou.

Tip #4: Stay positive!

Het lichaam wordt voor een belangrijk deel aangestuurd door jouw gedachten. Die gedachten kan je kiezen. Fysiek kan je véél meer aan dan je denkt! Als de mindset doelgericht en krachtig is, kan je (bijna) alles. Stel dus goed je doelen voordat je aan de kuur begint. Wat wil je bereiken? En ben je écht bereid daarvoor te doen en te laten wat nodig is? Schrijf het eens op, dan heb je een steuntje in de rug op tijden dat je het nodig hebt. Realiseer je bovendien dat de kuur slechts een paar dagen duurt, waarvan de eerste dagen het zwaarst zijn. Je krijgt er veel voor terug!

Tip #5: Bouw weer rustig op

Na je kuur is het goed om je lichaam weer te laten wennen aan jouw ‘gewone’ eetpatronen. Laat je lichaam in ieder geval 1 dag wennen aan wat vaster voedsel, voordat je weer overgaat tot je normale voeding. Probeer licht verteerbaar voedsel tot je te nemen. Bij voorkeur veganistisch. Denk aan een soepje, slow-juice sappen, dadels en licht verteerbare pudding van amandelmelk en chiazaad als ontbijt. Ook hier maak je het jezelf weer makkelijk met ons after-detox pakket van 1 dag, die je bij onze sapkuren kunt bestellen.

De positieve bijwerkingen van een sapkuur

We zetten de voordelen van sapkuren nog maar weer eens voor je op een rijtje:

  • Meer energie
  • Gewichtsverlies
  • Betere nachtrust
  • Verzadigd gevoel; na de sapkuur zal je sneller een verzadigd gevoel hebben. Dat betekent dat je dus minder calorieën nodig hebt om dezelfde energie te produceren. Zeker als je graag wat kilo’s kwijt wilt, kan dit enorm helpen bij het volgen van je nieuwe voedingspatroon
  • Bewust eten; doordat je zo je best hebt gedaan om je lichaam de rust te geven om te kunnen resetten, voelt het vreemd om ineens oude, slechte gewoontes zomaar weer op te pakken. Je zult zien dat het je een beter gevoel geeft door bewust met voeding om te gaan en goed voor je lijf te zorgen.

Wil je meer weten over gezond eten? Neem gerust contact met ons op, neem een kijkje bij onze sapkuren en lees hier nog meer handige tips voor een gezonde leefstijl.

Meer weten over gezond eten?

Neem eens een kijkje in onze webshop! Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Bij ons vind je onder andere heerlijke kant-en-klare maaltijden, sapkuren, buffetten, saladeschotels en veel meer!

Bekijk onze sapkuren
Christine
Christine