• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

7 tips voor een gezonde leefstijl


En, hoe staat het net jouw goede voornemens? Eerlijk? Een groot deel van de Nederlanders houdt zijn/haar voornemens niet vol. Heel grote kans dat jij één van hen bent. Mocht “gezonder eten” op jouw lijstje staan voor dit jaar, dan kunnen wij vast wel iets voor je betekenen! Wij zetten ons namelijk dagelijks in om een gezond en duurzaam voedingspatroon gemakkelijk te maken! Bij deze van ons een paar heel simpele tips om dat voorgenomen gezonde eten tot levensstijl te maken!

1. Eet zoveel mogelijk groenten

Groenten eet je nooit genoeg. Probeer daarom in ieder moment van de dag een element groente toe te voegen, zodat je je dagelijkse portie groente vergroot. Voor een volwassene raden we aan om minimaal 250 gram verse groente per dag te eten, liefst nog meer. Misschien is die hoeveelheid net wat te veel om in één keer op je bord te hebben. Neem je groenten daarom in kleinere porties, op verschillende momenten van de dag. Begin de dag bijvoorbeeld met een goede smoothie waarin groente is verwerkt en neem bij de lunch een lekker verwarmende soep. Zo krijg je voldoende gezonde groente binnen en heb je minder behoefte aan een snack als tussendoortje. Twee vliegen in één klap dus!

2. Drink veel water

Ons lichaam kan prima langere tijd zonder eten (sterker nog, het zou blij zijn als we structureel minder zouden eten), maar uitdroging ligt al snel op de loer, zelfs zonder dat je het merkt. Onze cellen vragen constant om vochttoevoer, om alle processen in het lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Zorg er daarom voor dat je altijd water bij de hand hebt en zet een glas water op tafel, zodat je niet vergeet ca. 2 liter per dag te drinken!

O ja, nog een heel fijne bijkomstigheid van genoeg water drinken: het geeft een verzadigd gevoel, hetgeen betekent dat je minder snel trek hebt in eten!

3. Plan je eten voor de week

Bijna iedereen herkent wel die momenten dat je na een drukke werkdag nog moet bedenken wat je gaat eten.. Juist, géén idee en ook geen zin om over na te denken. Op die momenten is het erg verleidelijk om snel naar een ongezonde snack te grijpen! Neem daarom eens per week even de tijd om het gezonde eten én de boodschappen voor de week te plannen. Dan hoef je nog maar een keer in de week geïnspireerd te zijn 😉

4. Eet gevarieerd

Voldoende variatie in je maaltijden zorgt ervoor dat je voldoende voedingsstoffen tot je neemt. Denk aan koolhydraten ten behoeve van de energie, gezonde vetten (Omega 3- en 9) ten behoeve van gezonde hart- en bloedvaten en het goed functioneren van de hersenen, en eiwitten voor de opbouw van bijvoorbeeld spieren. Daarnaast hebben we dagelijks verschillende vitamines en mineralen nodig om ons te beschermen tegen ziektes, en vezels ten behoeve van een goede darmflora (want die is natuurlijk essentieel voor een goede opname van voedingsstoffen).

5. Eet écht verse, onbewerkte voeding

Veel van de levensmiddelen die worden aangeboden in het schap van de supermarkt zijn bewerkt. Om producten langer houdbaar te maken, worden conserveringsmiddelen toegevoegd zoals suiker, zout, zuur of chemische middelen. Vaak zijn ook conserveringstechnieken toegepast, zoals pasteuriseren en steriliseren. Deze middelen en technieken zorgen ervoor dat de voeding weliswaar nog lange tijd veilig te eten is, maar het heeft ook veel nadelen. Alle levende organismen, inclusief de enzymen die essentieel zijn voor een goede vertering, zijn gedood, waardoor je maaltijd toch echt een stuk minder gezond is.

6. Eet zo min mogelijk suiker en zout per dag

Eet zo min mogelijk toegevoegde suikers om vetopslag als gevolg van een overmatige afgifte van het hormoon insuline te voorkomen. Eet maximaal 6 gram zout per dag. Om je een idee te geven: de gemiddelde Nederlander consumeert per dag 9 gram zout! In veel levensmiddelen die je in de supermarkt koopt zit te veel suiker en zout verwerkt.

7. Kook extra veel

Nee, niet om extra veel te eten! Als je een extra portie meekookt, hebt je meteen je lunch voor de volgende dag klaar! Of vries je portie in, zodat je altijd een snelle, gezonde maaltijd bij de hand hebt voor momenten dat je écht geen tijd om zelf wat in elkaar te zetten.

Wil je meer inspiratie om jouw gezonde leefstijl vast te houden? Houd Facebook en Instagram in de gaten voor meer tips!

Meer weten over gezond eten?

Neem eens een kijkje in onze webshop! Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Bij ons vind je onder andere heerlijke kant-en-klare maaltijden, sapkuren, buffetten, saladeschotels en veel meer!

Naar de webshop
Christine
Christine