• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

Heerlijke Seizoensgroenten in April


Met de komst van april begint de natuur weer tot leven te komen, en dat betekent dat er een overvloed aan heerlijke seizoensgroenten op ons wacht! Of je nu een doorgewinterde kok bent of gewoon op zoek bent naar nieuwe smaken om in de keuken te verkennen, het koken met seizoensgroenten is niet alleen goed voor je smaakpapillen, maar ook voor het milieu, je portemonnee en je lokale gemeenschap.

Laten we eens kijken naar enkele van de verrukkelijke groenten die in april in Nederland in het seizoen zijn:

Spinazie
Deze donkergroene bladgroente barst van de voedingsstoffen, zoals vitamine A, vitamine C, vitamine K, foliumzuur, ijzer, magnesium en antioxidanten. Vitamine K is vooral gunstig voor de botgezondheid omdat het helpt bij de opname van calcium. Spinazie is niet alleen ontzettend gezond, maar ook veelzijdig in gebruik. Voeg het toe aan salades, pastagerechten of bereid er een smakelijke spinaziequiche mee. Onze spinaziestamppot ligt wil in de vitrine en wij zijn fan! Bovendien is spinazie een uitstekende aanvulling op je groene sappen en smoothies. 

Raapstelen
Een Nederlandse favoriet, raapstelen zijn jonge bladeren met een milde, pittige smaak. Net als veel andere donkergroene bladgroenten bevatten raapstelen antioxidanten, zoals beta-caroteen en luteïne. Deze stoffen helpen het lichaam te beschermen tegen schadelijke stofjes en kunnen het risico op chronische ziekten, zoals hartziekten en bepaalde vormen van kanker, verminderen. Ze zijn perfect voor het maken van salades of om kort te roerbakken en te serveren als bijgerecht.

Asperges
April markeert het begin van het aspergeseizoen in Nederland. Sommige studies suggereren dat de fytochemicaliën en antioxidanten in asperges ontstekingsremmende eigenschappen kunnen hebben, wat gunstig kan zijn voor mensen met ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals artritis. Wel is meer onderzoek nodig om dit effect daadwerkelijk vast te stellen. Deze sappige, knapperige groente is heerlijk gegrild, gestoomd, gekookt of gebakken en kan worden gegeten in een scala aan gerechten, variërend van eenvoudige aspergesalades tot luxe aspergerisotto’s. Geen zin om zelf de keuken in te duiken? Wij hebben weer een heerlijke rauwkost salade met asperge, lunch salade en warme aspergeschotels voor jullie bereid. 

Radijsjes
In april bereiken deze kleine, pittige groenten hun hoogtepunt. Radijsjes zijn rijk aan vezels, wat gunstig is voor een gezonde spijsvertering en het voorkomen van constipatie. Bovendien dragen vezelrijke voedingsmiddelen zoals radijsjes bij aan een gezonde darmflora. Voeg ze toe aan salades voor een knapperige textuur, of geniet er als gezonde snack van met een snufje zout.

Waarom kiezen voor seizoensgroenten?

Nu je een idee hebt van de heerlijke groenten die in april in Nederland in het seizoen zijn, laten we eens kijken waarom het zo goed is om te koken met seizoensproducten.

Seizoensgroenten worden geoogst op het hoogtepunt van hun rijpheid, wat resulteert in een superieure smaak en textuur. Door te kiezen voor groenten die in het seizoen zijn, geniet je van de beste en meest verse smaken. En weet je wat nog mooier is? Seizoensgroenten en -fruit zijn vaak een stuk goedkoper dan producten die buiten het seizoen vallen. Dit komt doordat er minder kosten zijn voor transport en opslag van deze producten. Een handige tip: groenten en fruit die in de aanbieding zijn, zijn vaak ook in het seizoen!

En wist je dat het kiezen voor seizoensgroenten ook vaak een duurzame keuze is? Groenten en fruit die in het seizoen zijn, worden meestal lokaal geproduceerd. Dat betekent minder langeafstandstransport, wat de uitstoot van broeikasgassen vermindert. Dus terwijl je geniet van je maaltijden, draag je eigenlijk bij aan een schonere planeet. 

Ten slotte, het koken met seizoensgroenten moedigt je aan om te experimenteren met nieuwe ingrediënten en recepten. Dit zorgt voor een gevarieerder en voedzamer dieet, omdat verschillende groenten verschillende voedingsstoffen bevatten. Heel veel goede redenen dus om vaker met het seizoen te eten!

Dus waar wacht je nog op? Kom naar onze winkel, kies de lekkerste seizoensgroenten uit en duik de keuken in voor wat culinaire avonturen! 

En mocht je daarvoor even geen tijd hebben, dan hebben wij de heerlijkste seizoensgerechten alvast vers voor je bereid!

Bron: 

  • Kim, J. N., et al. (2019). Role of Antioxidants in Chronic Disease: A Review of Their Significance in Heart Disease, Cancer, and Neurodegenerative Diseases. Nutrients.
  • Kim, J. N., et al. (2020). Effect of Asparagus officinalis Extracts on Lipopolysaccharide-Induced Inflammation in Murine RAW 264.7 Macrophages. Journal of Food Biochemistry, 44(2), e13083.
  • Shearer, M. J., & Newman, P. (2014). Metabolism and cell biology of vitamin K. Thrombosis and Haemostasis, 100(4), 530-547. [doi:10.1160/th13-11-0895]
  • Sesso, H. D., et al. (2008). Vitamins E and C in the prevention of cardiovascular disease in men: the Physicians’ Health Study II randomized controlled trial. JAMA, 300(18), 2123-2133.

Meer weten over gezond eten?

Neem eens een kijkje in onze webshop! Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Bij ons vind je onder andere heerlijke kant-en-klare maaltijden, sapkuren, buffetten, saladeschotels en veel meer!

Naar de webshop
Christine
Christine