• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

Het aspergeseizoen is weer begonnen!


De asperges waren al even verkrijgbaar in de winkel en het seizoen is officieel weer van start gegaan! Dit betekent dus volop genieten van de asperges. Naast dat genieten brengt de asperge ook nog enige voordelen met zich mee.

Waarom asperges zo gezond zijn

Zelfs in de oudheid werden de gezondheidsvoordelen van asperges al ingezien. Zo dachten de Grieken, Romeinen en Chinezen dat asperge een geneeskundig kruid was. En ze zaten er niet helemaal naast. Er zit namelijk een stofje genaamd asparagine in asperges en dit stofje heeft een gunstige werking op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen én leverkwalen. Asperges zijn dus heel gezond. Verder zitten ze ook boordevol vitamines (onder andere vitamine K, vitamine C, vitamine B1 en B2, vitamine E en foliumzuur). Ook als je op je gewicht wil letten is asperge een zeer geschikte groente; ze bevatten namelijk weinig calorieën.

Geen bestrijdingsmiddelen in het oogstseizoen

Een ander belangrijk voordeel is dat er voor en in het oogstseizoen geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Deze worden pas na het oogstseizoen gebruikt en in minimale hoeveelheden. Daarnaast komt het niet in aanraking met het product zelf. Daarom hoort de asperge ook nog eens tot de schoonste groenten van Nederland!

Bijzonder teeltproces

Daarnaast is het teeltproces van de asperge erg bijzonder. Eerst worden de zaden gekweekt. Die groeien uit tot aspergeplanten, en als ze groot genoeg zijn, gaan ze naar de aspergetelers. De planten worden door de teler in aspergebedden geplant en dan wordt er een hele tijd gewacht. Het duurt twee jaar voordat er voor het eerst geoogst kan worden. Wanneer het voorjaar is, groeit er uit de asperge plant een nieuwe stengel, de asperge. Uit één aspergeplant groeien ongeveer 10 tot 15 asperges.

Na het oogstseizoen groeit de asperge door tot een plant met loof. Deze loof wordt in de herfst geel en sterft af. Via de sapstroom trekken de opgebouwde suikers naar de wortels. Vervolgens zorgen deze suikers weer voor nieuwe stengels in het volgende oogstseizoen.

Rond april wordt er gestart met de oogst, wat meestal handmatig gebeurt (asperge steken). Men kan zien of de asperge klaar is door te kijken naar de grond. Als er een kopje zichtbaar is of er een barstje in de grond zit, is de asperge klaar om geoogst te worden. De geoogste asperges worden direct in koud water gelegd zodat ze niet verkleuren of uitdrogen. Vervolgens worden de asperges gewassen, op maat gesneden en tot slot gesorteerd naar kwaliteit.

Wanneer sluit het aspergeseizoen?

Op 24 juli is de officiële sluiting van het aspergeseizoen. Dan stoppen de telers met het oogsten zodat de planten genoeg tijd hebben om hun energie op te bouwen voor het nieuwe seizoen. Zo kunt u dus elk jaar weer genieten van de asperges!

De mogelijkheden van asperges

De mogelijkheden met asperges zijn eindeloos! U kunt zelf een heerlijke quiche bereiden, een soep maken of een lekkere schotel van asperges met ham. U kunt zich natuurlijk ook al die moeite besparen, want wij bereiden dagelijks heerlijke asperge maaltijden voor u in onze eigen keuken.

Bewaartip

De beste manier om uw verse asperges goed te houden is door de asperges direct na thuiskomst in een vochtige theedoek te wikkelen en in de koelkast te leggen. De asperges zijn dan minimaal 2 tot 3 dagen houdbaar.

Meer weten over gezond eten?

Neem eens een kijkje in onze webshop! Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Bij ons vind je onder andere heerlijke kant-en-klare maaltijden, sapkuren, buffetten, saladeschotels en veel meer!

Naar de webshop
Christine
Christine