• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

Een plantaardig alternatief voor de Schijf van Vijf: Schijf for Life


Een maand geleden verscheen de Schijf for Life, een alternatief voor de Schijf van Vijf. In dit artikel vertellen we je meer over deze nieuwe Schijf. Wat is het verschil met de Schijf van Vijf? En wat wordt er nu eigenlijk geadviseerd?

Waarom een nieuwe Schijf?

De diëtisten achter de Schijf for Life stellen dat de Schijf van Vijf, het model voor een gezond en gevarieerd dieet volgens het Voedingscentrum, flink achterhaald is. Zowel voor onze gezondheid als de gezondheid van de planeet is het van belang dat we de overgang maken naar een plantaardig dieet.

Waar in de Schijf van Vijf zuivel, vlees en vis nog een belangrijke plaats krijgen, pleit de Schijf for Life juist voor een geheel plantaardig dieet.

Beter voor de gezondheid
Volgens de diëtisten achter de Schijf for Life is een plantaardig dieet gezond voor iedereen in elke levensfase. Een plantaardig dieet beschermt daarnaast tegen ziekten en heeft positieve effecten bij de behandeling van ziekte. Wie plantaardig eet heeft een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en obesitas.

Volgens de Schijf for Life is een plantaardig dieet rijker aan vezels, fytonutriënten (stoffen) waaronder vitaminen en mineralen en bevat weinig verzadigd vet.

Beter voor het milieu
Daarnaast zorgt een plantaardig dieet dat we ook in 2050 de wereldbevolking goed kunnen voeden. Switchen naar een plantaardig dieet zorgt voor meer land, meer bos, minder uitstoot van broeikasgassen en minder voedselverspilling.

Schijf for Life

Het verschil tussen de schijven

Van vijf naar vier
De Schijf van Vijf bestaat uit vijf categorieën. Volgens deze Schijf zou een gezond dieet moeten bestaan uit:

  1. groente en fruit
  2. smeer- en bereidingsvetten
  3. vis, peulvruchten vlees, ei, noten en zuivel
  4. brood, graanproducten en aardappelen
  5. dranken

De Schijf for Life heeft maar vier categorieën:

  1. groente en fruit
  2. vet (noten, zaden avocado)
  3. eiwit (peulvruchten, soja, tofu, etc.)
  4. zetmeel (granen en aardappelen)

Meer groenten en fruit
Het Voedingscentrum raadt aan om dagelijks 200 gram fruit per dag te eten. Dat zijn ongeveer 2 stuks fruit. De Nieuwe Schijf raadt aan om dit aantal te verhogen naar minimaal 300 gram. Dat zijn ongeveer 3 stuks fruit.

Ook de hoeveelheid groenten gaat omhoog naar minstens 300 gram per dag. Volgens de nieuwe Schijf is het slim om 150 gram daarvan aan bladgroenten te consumeren. Ook zeewier heeft een plekje in de Schijf for Life. Een theelepel zeewier per dag is volgende de diëtisten een goede bron van jodium.

Geen dierlijke producten wel supplementen
Zoals je merkt is er in de Schijf for Life geen plaats voor dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Wel wordt er aandacht besteed aan het slikken van supplementen. Om tekorten te voorkomen raden de oprichters van de Schijf for Life aan om vitamine B12 en D3 aan supplementen in te nemen.

supplementen schijf for life

Maar krijgen we dan niet massaal een voedingsstoffen tekort?

Calcium
Volgens de Schijf van Vijf is het van belang dat we zuivel consumeren vanwege calcium. Maar de Schijf for Life geeft aan dat dit niet nodig is. Ook plantaardige producten zoals rucola en boerenkool zijn rijk aan calcium. 150 gram rucola (300 mg) bevat zelfs meer calcium dan een glas melk (175 mg).

IJzer
Ook is ijzertekort een veelgehoorde angst om te stoppen met het eten van vlees. De Schijf for Life legt uit dat dierlijk vlees heemijzer bevat en plantaardige voeding non-heemijzer. Heemijzer is wat makkelijker opneembaar, maar tegelijkertijd wordt vermoed dat heemijzer in vlees het risico vergroot op kanker.

Om op een gezonde manier ijzer uit een plantaardig dieet te halen, kun je bijvoorbeeld spinazie eten. 200 gram gekookte spinazie geeft 44% van de aanbevolen dagelijks hoeveeldheid voor mannen en 30% voor vrouwen. Ook volkorenbrood, havermout, zwarte bonen en tofu zijn belangrijke bronnen van plantaardig ijzer.

Eiwitten
Een veelgestelde vraag aan mensen die plantaardig eten is: ‘Krijg je wel genoeg eiwitten binnen?’ Mensen zijn vaak bang dat ze te weinig eiwitten binnenkrijgen wanneer ze stoppen met het eten van dierlijke producten. Maar volgens onderzoeken achter de Schijf for Life krijgen mensen juist vaak te veel eiwitten binnen.

De gemiddelde Nederlander eet 70% meer eiwitten dan aanbevolen. Verder blijkt uit onderzoek dat wanneer je gevarieerd en voldoende calorieën eet je alle belangrijke aminozuren – afgebroken eiwitten – makkelijk uit plantaardige eiwitbronnen zoals tempeh, tofu havermout, en peulvruchten kunt halen.

Het advies van de Schijf for Life

Vocht
Drink dagelijks minstens 1,6 liter (vrouwen) en 2 liter (mannen) water. Beperk de consumptie van suikerhoudend dranken, kunstmatige gezoete dranken en alcoholische dranken.

Fruit, groente en zeewier
Eet minstens 300 gram fruit, 300 gram groente waarvan 150 gram bladgroenten en 1 theelepel zeewier per dag.

Zetmeelrijke producten
Eet dagelijks minstens 90 gram verschillende soorten volkoren granen (haver, tarwe, spelt) en pseudogranen (quinoa, amaranth, boekweit). En minstens 100 gram knolgewassen zoals (zoete) aardappelen en cassave.

Eiwitrijke producten
Eet dagelijks minstens 160 gram peulvruchten en sojaproducten (tofu, tempeh, ongezoete sojazuivel). Beperk de consumptie van kant-en-klare vleesvervangers.

Vetrijke producten
Eet minstens 25 gram ongebrande en ongezouten noten zaden en/of pitten of 25 gram 100% pindakaas. En dagelijks 1 theelepel gebroken lijnzaad, 1 eetlepel chiazaad of 1 handje walnoten voor omega-3.

B12 en D3 suppletie
Neem dagelijks een supplement van 50-100 ug vitamine b12. En zorg voor 15 tot 30 minuten blootstelling aan de zon. Of neem een supplement van 25 tot 50 mcg/1000 tot 2000 IU-vitamine D3.

 

Eten met een goed gevoel

Spreekt de Schijf for Life je aan en wil je bewuster eten en drinken? Daar helpen wij je graag bij. Bekijk ons assortiment.

Naar de webshop
Christine
Christine