• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

Nationale Week zonder Vlees!


8 t/m 14 maart is de Nationale Week Zonder Vlees! Tijdens deze week word je uitgedaagd om één week geen vlees te eten. Als groente- en fruitspecialist juichten wij dit initiatief van harte toe! Waarom vinden wij het nu zo belangrijk hier even aandacht aan te geven?

Er is heel veel (maar dan ook echt heel veel) water nodig!

Het eten van vlees in de mate dat wij dat in onze huidige westerse samenleving doen heeft een enorme impact op het milieu. Er is heel veel ruimte, water en voeding nodig om de 1.8 miljoen beesten die in Nederland per dag geslacht worden, groot te krijgen. Om een beetje een idee te krijgen van deze impact; voor het produceren van 1 kg. rundvlees is ca. 15.000 liter water nodig.

Biodiversiteit

De voeding die de dieren krijgen, wordt niet alleen geproduceerd in Nederland. De dieren worden gevoed met eiwitrijk voedsel, zoals soja, geïmporteerd uit het buitenland (vooral Zuid-Amerika). Als we het hebben over de ruimte die nodig is om het vee groot te brengen, hebben we het dus niet alleen over de ruimte die de dieren in directe zin nodig hebben, maar ook over de ruimte die in beslag wordt genomen door grote plantages om in de grondstoffen voor het voedsel van de dieren te kunnen voorzien. Gezien de hoeveelheden die nodig zijn om in de vraag van de consument te kunnen voorzien (de gemiddelde Nederlander eet 750 gr. vlees per week), is het onvermijdelijk dat deze ruimte ten koste gaat van de biodiversiteit in grote delen van de wereld.

Methaan-uitstoot (jep, scheetjes)

Maar de dieren eten en drinken niet alleen heel veel, ze scheiden ook van alles uit. Dan hebben we het niet alleen over de welbekende CO2-uitstoot, maar ook (en misschien wel met name) de miljarden liters methaan-uitstoot per jaar. Deze uitstoot is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde en de oceanen; de grootste dreiging van het in stand blijven van de biodiversiteit en het ongewijzigd voortbestaan van het leven op deze planeet.

Wat kan jij doen

Als je je dit realiseert, dan zul je vast heel snel ook tot de conclusie komen dat het verminderen van de vlees (-en zuivel)consumptie écht impact zal hebben op de ontwikkeling van belangrijke milieuvraagstukken; het is bepalend voor het antwoord op de vraag of de situatie zal verbeteren of verder zal verslechteren. Goed nieuws: één keer per week vegetarisch eten heeft al enorme impact! 

Nou, mocht dit dan nog niet voldoende overtuigend zijn, dan hebben we er nog eentje voor je: Gezondheid! Al decennialang wordt vanuit de wetenschap gepleit voor het verminderen van de vleesconsumptie ten behoeve van een betere gezondheid. Te veel vlees eten wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten en in toenemende mate ook met diabetes.

Alternatieven voor vlees

Er zijn vele perfecte alternatieven voor vlees, die dezelfde micronutriënten bevatten, zoals B1 en B12. Denk aan oesterzwammen of linzen. En mocht je nu denken dat je vlees nodig hebt voor de eiwitten, realiseer je dan dat het vlees die eiwitten bevat, omdat het dier tijdens zijn leven vooral héél eiwitrijke planten heeft gegeten! Just a thought.. 😉

We willen je graag inspireren voor wat meer groente- en fruit op het bord. Deze week doen we dat door de traiteur van donderdag t/m zaterdag in het teken van de Nationale Week zonder Vlees te zetten! Eet smakelijk!

Meer weten over gezond eten?

Neem eens een kijkje in onze webshop! Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Bij ons vind je onder andere heerlijke kant-en-klare maaltijden, sapkuren, buffetten, saladeschotels en veel meer!

Vegetarische kant-en-klare maaltijd bestellen
Christine
Christine