• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

Voorbereiden op een sapkuur (en afkickverschijnselen verminderen)


Als je van plan bent om een sapkuur te starten, is een goede voorbereiding het halve werk! De juiste voorbereiding vergroot de effectiviteit van jouw kuur. In dit artikel vertellen we je hoe je jezelf fysiek en mentaal kan klaarstomen voor een sapkuur. 

Wanneer je je sapkuur goed voorbereidt, is de kans op bijwerkingen kleiner. Je zorgt ervoor dat je lichaam kan wennen aan het niet constant gevoed worden met bepaalde stoffen, zoals cafeïne en suiker. Omdat het lichaam gewend is om op deze voedingsmiddelen te functioneren, schakelt het om naar andere energiebronnen. Dit kan de nodige ontwenningsverschijnselen met zich meebrengen.

Hoe bereid je je voor op een sapkuur?

Wil je je goed voorbereiden op een sapkuur? Probeer minimaal drie dagen, maar het liefst vijf dagen van tevoren te beginnen met de voorbereiding.

Drink minder koffie

Drink je veel koffie dan is het de dagen voor de kuur belangrijk om dit af te bouwen. Zodat je tijdens de kuur niet van veel koffie naar helemaal geen koffie gaat, met de nodige bijwerkingen van dien. Om ‘afkickverschijnselen’ zoveel mogelijk te beperken, kun je hiermee rekening houden. Bijvoorbeeld: van zes koppen koffie per dag naar vijf per dag. Van vijf naar vier, enzovoorts.

Het is mogelijk dat je klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen ervaart wanneer je langzaam stopt met het drinken van koffie. Deze klachten gaan vaak na een week weer over. Wel is het verstandig om extra water te drinken wanneer je veel last hebt van hoofdpijn. Ook beweging kan helpen om de symptomen te verminderen.

Minder met suiker

In aanloop naar je sapkuur is het naast koffie verstandig om te minderen en uiteindelijk helemaal te stoppen met suiker. Wanneer je gewend bent regelmatig suiker te eten, kan het stoppen met producten die veel suiker bevatten ook voor de nodige afkickverschijnselen zorgen.

Bouw dus net als bij koffie ook de producten met suiker af voordat je de kuur begint. Denk aan snoep, koek, wit brood, witte pasta en andere snelle koolhydraatrijke producten. Het vervangen van witte graanproducten voor volkoren maakt het makkelijk(er) om uiteindelijk voor je sapkuur helemaal te stoppen met graanproducten.

Afbouwen van dierlijke producten

Eet je dierlijke producten zoals vlees, kaas en zuivel, dan is het aan te raden om de dagen voor de kuur al langzaam over te stappen op een plantaardig dieet. Begin bijvoorbeeld met het weglaten van vlees en vis. De volgende dag probeer je ook geen kaas meer te eten. En de laatste dag(en) voor de kuur probeer je volledig plantaardig te eten.

Let op dat je, ook al zijn deze plantaardig, geen halvarine en margarine gebruikt. Kies voor een plantaardige olie zoals olijfolie, lijnzaadolie of walnootolie. Dat zal je gegarandeerd helpen om de kuur makkelijker door te komen.

Vervang bewerkt voedsel

Probeer producten met veel toevoegingen (E-nummers), pakjes en zakjes, helemaal niet te eten in de voorbereiding naar je kuur. Kies voor verse, simpele producten en dan het liefst de biologische variant om inname van gifstoffen zoveel mogelijk te beperken.

Geen alcohol en frisdrank

Tenslotte raden we je aan om in de aanloop naar de kuur geen alcohol of frisdrank met suiker of zoetstoffen te gebruiken. Tip: ook de light-versie kun je beter laten staan!

Mentaal voorbereiden op een sapkuur

Voorbereiden op een sapkuur doe je niet alleen door bepaalde voedingsmiddelen niet of minder te consumeren, maar ook door de dagen voor de kuur je mentaal voor te bereiden. Met een goede mentale voorbereiding merk je dat het makkelijker is om de kuur door te komen.

We hebben een aantal opdrachten voor je om jezelf mentaal voor te bereiden op de sapkuur. De voorbereiding heeft het meest effect als je de antwoorden op de onderstaande vragen voor jezelf in een boekje opschrijft:

  • Bedenk voor jezelf waarom je deze kuur doet: wat is voor jou de belangrijkste motivatie?
  • Welke momenten worden moeilijk voor je tijdens de kuur, denk je? Schrijf deze momenten op en verzin een aantal manieren waarop je op deze momenten kunt handelen om het jezelf makkelijker te maken.

Verder is het belangrijk om de mensen om je heen op de hoogte te brengen van het feit dat je deze dagen een detoxkuur doet. Mensen die steun krijgen van vrienden, familie en partners ervaren de kuur vaak als minder uitdagend. Tenslotte is het belangrijk dat je het jezelf niet te moeilijk maakt. Plan je week niet helemaal vol met afspraken en neem ook juist deze periode even wat meer tijd voor jezelf.

We wensen je veel succes met de kuur!

Vasten of een meerdaagse detox

Als je van plan bent om een sapkuur te starten, is een goede voorbereiding het halve werk!

Bekijk onze sapkuren
Christine
Christine