• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

Wanneer is een sapkuur niet geschikt voor je?


Veel mensen voelen zich beter na het volgen van een sapkuur, maar een sapkuur is niet voor iedereen geschikt. In dit artikel vertellen we je wanneer je beter geen sapkuur kan doen.

Bij een sap- of detoxkuur eet je gedurende een aantal dagen geen vast voedsel. In plaats daarvan drink je verschillende sappen of smoothies. Sapkuren kunnen je helpen om even te resetten en maken het makkelijker om daarna gezonde eetgewoontes (weer) op te pakken.

Eetstoornissen en ondergewicht

Wanneer je in het verleden te maken hebt gehad met een eetstoornis of verstoord eetgedrag is het beter om niet te vasten of een sapkuur te volgen. Een sapkuur kan dan schadelijk zijn voor je mentale en fysieke gezondheid. Een dieet waarbij een of meerdere gehele voedselgroepen uitgesloten worden of wanneer langere tijd gevast wordt kan een trigger zijn voor verstoord eetgedrag.

Ook wanneer je ondergewicht hebt, is het geen goed idee om een sapkuur te volgen. Je lichaam heeft niet genoeg voorraden om de vastentijd door te komen en gaat aanspraak maken op andere reserves, zoals eiwitten uit spierweefsel.

Een sapkuur zorgt in dat geval voor extra stress op het lichaam. Deze stressreactie is ongezond en de mogelijke positieve effect van een sapkuur kunnen niet tippen aan de nadelige effecten van de stressreactie.

Nierproblemen

Ook is een sapkuur niet aan te raden voor mensen die last hebben van nierproblemen. Bepaalde groenten, zoals spinazie, bevatten het stofje Oxalaat (oxaalzuur). Dit wordt bij de meeste mensen opgeruimd door de lever en de nieren en voor een deel door bacteriën in de darm.

Wanneer de nieren of lever niet goed functioneren, kan dit stofje zich binden aan calcium en nierstenen vormen. Gelukkig komt een verhoging van oxalaat in de urine nauwelijks voor en zijn veel oxaalzuur-rijke producten te vervangen door varianten met minder oxaalzuur. Spinazie kan bijvoorbeeld vervangen worden door boerenkool, dat al veel minder oxaalzuur bevat.

Heb je last van nierproblemen of heb je nierstenen gehad? Overleg dan altijd met de huisarts voordat je een sapkuur begint. Vraag daarna om sappen of smoothies zonder spinazie, biet of framboos om de inname van oxaalzuur te verlagen.

wanneer is een sapkuur niet geschikt

Antibiotica

Antibiotica bestrijdt de slechte, maar ook de gezonde bacteriën in ons lichaam. Darmbacteriën spelen een belangrijke rol bij het afbreken van stoffen die we via de voeding binnenkrijgen en zetten deze om in voedings- of afvalstoffen. Zo spelen darmbacteriën een belangrijke rol bij de afbraak van het eerdergenoemde stofje oxaalzuur, maar ook bij het afbreken van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit.

Heb je net een antibioticakuur achter de rug dan is het beter om eerst te zorgen dat je darmflora weer een beetje hersteld is door bijvoorbeeld een pre- en probiotica kuur te volgen.

Tijdens een sapkuur krijg je veel dezelfde stoffen binnen. Wanneer de bacteriën in je darmen niet optimaal functioneren, kan dit klachten geven.

Zwanger of borstvoeding

Tijdens een sapkuur komen er in het lichaam veel gif- en afvalstoffen vrij die door het bloed uiteindelijk via de lever en de nieren worden afgevoerd. Wanneer je zwanger bent, komen deze afvalstoffen ook bij het ongeboren kindje terecht. Voor de kleine foetus kunnen deze afvalstoffen schadelijk zijn.

Ook wanneer je borstvoeding geeft, kunnen de stoffen via de moedermelk bij de baby terechtkomen. Ben je zwanger of geef je borstvoeding wacht dan even en plan je sapkuur in wanneer je geen borstvoeding meer geeft.

Doel: gewichtsverlies

Wanneer je een sapkuur start met het idee om langdurig gewicht te verliezen, moeten we je ook teleurstellen. Een paar dagen een sapkuur volgen zal misschien zichtbaar zijn op de weegschaal, maar je verliest vooral in het begin een hoop vocht door het veranderen van je voedingspatroon. Als je na de kuur niet je eetpatroon aanpast, zullen deze kilo’s er zo weer aan vliegen.

Een sapkuur is heel geschikt als kickstart voor het oppakken van nieuwe gezonde eetgewoontes, maar wanneer je denkt dat het een quick-fix is voor snel en blijvend gewichtsverlies dan heb je het mis.

Twijfel je of een sapkuur voor jou geschikt is? Vraag dan altijd eerst advies aan een professional of specialist. Bel ons gerust!

Van vast voedsel naar sapkuur

Wil je een sapkuur proberen? Onze sapkuren bestaan uit écht verse sappen, gemaakt van pure, onbewerkte producten.

Bekijk onze sapkuren
Christine
Christine