• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

Wat is een sapkuur?


Het internet staat er vol mee: sapkuren, juice cleanse, detoxkuren en sapvasten. Maar wat is een sapkuur nu eigenlijk? En wat is het verschil tussen een smoothie en een juice?

Eigenlijk komt het allemaal op hetzelfde neer: geen vast voedsel, wel sap! Bij sommige detoxkuren moet je echter uitkijken. Wanneer een detoxkuur gepaard gaat met het innemen van extreme producten, zoals detox-klei of detox-supplementen, dan moeten je alarmbellen afgaan. Deze producten zijn niet effectief en vaak ook erg schadelijk voor je gezondheid.

Versgeperste groente- en fruitsappen

Bij een ‘normale’ kuur slik je geen specifieke supplementen en eet je geen klei. Wel eet je een aantal dagen geen vast voedsel, en ook koffie en alcohol laat je staan.

Daarvoor in de plaats drink je vooral versgeperste groente- en fruitsappen, water en thee zonder melk en suiker. Ook een lichte groentesoep kan gegeten worden tijdens een sapkuur.

Hoewel er geen wetenschappelijke bewijs is voor het positieve effect van een sapkuur voelen veel mensen zich na afloop energieker en gezonder. Een sapkuur wordt ook gebruikt als kick-start om (weer) een gezonde leefstijl op te pakken!

Hoe lang duurt een sapkuur?

De duur van een sapkuur kan variëren tussen 1 en 7 dagen. Wanneer je langer dan 7 dagen alleen maar sappen drinkt, kan het gevaarlijk zijn. Je krijgt dan niet genoeg voedingsstoffen binnen en het lichaam gaat spieren afbreken om aan energie te komen.

Wanneer je voor het eerst een sapkuur doet, is het aan te raden om te kiezen voor een kortere kuur (1-3 dagen). Kies je voor een langere sapkuur dan is deze vaak effectiever, maar de kans op bijwerkingen is ook groter. Sommige mensen kiezen ervoor om regelmatig een korte kuur te doen (1-3 dagen) en 1 of 2 keer per jaar een langere (4-7 dagen).

Het is slim om de kuur goed op en af te bouwen door al geleidelijk aan minder koffie te drinken en weer langzaam te beginnen met vast voedsel eten.

Wat is het verschil tussen smoothie en slowjuice?

Vaak heb je de mogelijkheid om te kiezen uit smoothies of sappen (slowjuice). Bij smoothies worden de gehele vruchten en groentes in de blender gemixt tot een dikkere sap. De vezels en voedingsstoffen blijven hierdoor in de drank aanwezig.

Smoothies kunnen, behalve fruit en groenten, ook andere ingrediënten bevatten zoals (plantaardige) melk, granen en zaden. Het voordeel van smoothies is dat je veel verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt en relatief langer verzadigd bent.

dit is een sapkuur

Zo ziet een slowjuice eruit

Bij slowjuicen wordt het sap gescheiden van de rest van de vrucht. Alleen het sap wordt gebruikt voor de juice. Hierdoor bevatten de sappen nauwelijks vezels, waardoor je spijsverteringssysteem echt tot rust kan komen.

Maar daardoor is een kuur met slowjuices ook weer iets lastiger vol te houden; het werkt namelijk minder verzadigend. Daarentegen bevatten de sappen wel heel veel vitaminen en mineralen, omdat deze stoffen optimaal bewaard zijn gebleven tijdens het bereidingsproces. Lees hier meer over de voor- en nadelen van smoothies en slowjuices en bepaal zelf wat bij jou past.

Hoe ziet een sapkuur eruit?

Er zijn verschillende manieren om je dag in te delen tijdens een sapkuur. Meestal drink je tussen de vier en zes sappen verspreid over de dag. Daarnaast drink je water en thee en eet je soms een soep.

Een voorbeeld van een schema dat je kan gebruiken tijdens het volgen van een sapkuur vind je hier. Dit schema is zo opgebouwd dat de kuur makkelijker vol te houden is en de positieve effecten het grootst zijn.

Is een sapkuur iets voor mij?

Een sapkuur kan voor veel mensen een positieve werking hebben. Het systeem komt even tot rust en het daarna (weer) oppakken van gezonde gewoontes is vaak veel makkelijker.

Toch is een sapkuur niet voor iedereen geschikt. Zwangere vrouwen, mensen met een eetstoornis (verleden) of ondergewicht en mensen met nierproblemen worden afgeraden om te vasten of een sapkuur te volgen. Twijfel je of een sapkuur voor jou veilig is, overleg dan altijd eerst met je huisarts.

Van vast voedsel naar sapkuur

Wil je een sapkuur proberen? Onze sapkuren bestaan uit écht verse sappen, gemaakt van pure, onbewerkte producten.

Bekijk onze sapkuren
Christine
Christine