Opbouwen na een sapkuur? Of ben je van plan een sapkuur te beginnen, lees dan vooral verder. Behalve dat een goede voorbereiding aan de kuur essentieel is voor een goed verloop, is het uiterst relevant dat je je lichaam weer geleidelijk laat wennen aan vast voedsel. Je wilt de processen in je lichaam stap voor stap op gang laten komen. Dit doe je door rustig op te bouwen naar je ‘normale’ voedingspatroon. Want hoe verleidelijk het ook is om gelijk naar een burger of pizza te grijpen, zul je hier gegarandeerd spijt van krijgen.
Hoe bouw je op na een sapkuur? Je lichaam heeft een paar dagen alleen maar voedingsstoffen uit smoothies of sappen gekregen. Daardoor heeft je systeem de gelegenheid gehad om gifstoffen op te ruimen en uit je lichaam te verwijderen. Je zult merken dat je meer energie hebt, je rustiger voelt in je hoofd en je huid er gezonder uitziet. Om de positieve effecten van de sapkuur zo lang mogelijk te blijven ervaren, is het verstandig om niet (gelijk) weer terug te vallen in je oude voedingspatroon.
Terug naar het nieuwe normaal
Hoewel we het hebben over de opbouw naar je ‘normale’ eetpatroon is een sapkuur voor mensen vaak juist een start voor een andere, gezondere leefstijl. Opbouwen naar je ‘normale’ voedingspatroon is misschien helemaal niet wat je wilt. Bedenk goed naar wat voor voedingspatroon jij wilt opbouwen na een sapkuur.
Het kan een idee zijn om na de kuur bijvoorbeeld minder dierlijke producten, zoals vlees en kaas, te eten. Dit is beter voor jouw gezondheid en de planeet. Of je besluit om minder suiker en zout te gebruiken. Juist omdat je je lichaam helemaal herstart, is dit een relatief makkelijk moment om nieuwe (eet)gewoontes op te pakken.
Opbouwen na een sapkuur, waar let ik op?
Voor de opbouw na een kuur geldt dat je minimaal de helft van de duur van de kuur nodig hebt om je voeding weer op te bouwen. Heb je een sapkuur van vijf dagen gevolgd, neem dan het liefst drie dagen de tijd voor de opbouw. Probeer je lichaam te voeden met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten.
Wacht nog even met cafeïne, suiker en alcohol. Focus op vezels en probeer niet te veel zout binnen te krijgen. Verder is het natuurlijk belangrijk om ook tijdens de opbouw na een kuur genoeg water en/of kruidenthee te blijven drinken om je lichaam te blijven reinigen van afvalstoffen.
De dagen na een sapkuur
Dag 1: op de eerste dag na je kuur kun je het best beginnen met fruit, groene groenten, noten en zaden.
- Ochtend: een fruitsalade of fruit- of groentesap.
- Lunch: een salade met bijvoorbeeld spinazie, komkommer, tomaat en pijnboom- of zonnebloempitten met een dressing van appelazijn en olijfolie.
- Avond: een groentesoep of gestoomde groenten.
Dag 2: op de tweede dag kun je langzaam beginnen met peulvruchten en granen, zoals quinoa en bruine rijst.
- Ochtend: houd het bij fruit. Je kunt wat plantaardige yoghurt toevoegen en wat noten en/of zaden.
- Lunch: een salade met quinoa en wat gestoomde groenten.
- Avond: gestoomde groenten met zoete aardappel.
Dag 3: op de derde dag kun je beginnen met dierlijke producten, zoals vlees en zuivel. Samen met volkoren graanproducten, zoals brood en pasta.
- Ochtend: houd het bij fruit, eventueel met (plantaardige) yoghurt, muesli, honing en wat noten en zaden.
- Lunch: volkoren boterham met humus en groenten of een volkoren wrap met falafel of geitenkaas.
- Avond: bruine rijst met groenten en peulvruchten of wit vlees of vis.
8 belangrijke uitgangspunten na een kuur:
-
- Eet natuurlijk en vertrouw op je lichaam. Probeer zoveel mogelijk vers, natuurlijk en zonder al te veel toevoegingen te eten. Alleen dan kan je lichaam goed met jou communiceren over wat het wel en niet nodig heeft.
- De basis van onze voeding zou uit fruit, groenten, granen, peulvruchten, noten, zaden en kruiden moeten bestaan. Vergeet ook vooral de groene bladgroenten niet, deze spelen een belangrijke rol voor het transport van zuurstof door het bloed en het onderhouden en stabiliseren van de bloedsuiker. Daarnaast bevatten ze tal van essentiële vitamines en mineralen.
- Probeer voeding niet al te lang te verwarmen. Rauwe groenten bevatten de meeste voedingsstoffen. Maak een heerlijke salade of stoom je groenten even kort voor je ze consumeert.
- Drink veel water. Water zorgt dat de cellen in je lichaam kunnen blijven functioneren en dat schadelijke stoffen worden afgevoerd.
- Probeer je lichaam in ieder geval elke dag minimaal 12 uur rust te geven. Dat doe je door bijvoorbeeld ‘s avond na 20.00 uur niet meer te eten en iets later te ontbijten. Hoe langer er tussen je avondeten en ontbijt zit hoe meer tijd je lichaam heeft om te herstellen.
- Je raakt ook veel afvalstoffen kwijt via zweet. Daarom is het goed om af en toe even flink te zweten door een uitdagende sportsessie of een bezoekje aan de sauna.
- Neem de tijd voor je eten, eet met aandacht en kauw. Wanneer we met aandacht eten zal ons lichaam ons vertellen wat we nodig hebben en wanneer we genoeg hebben gehad. Mensen die met aandacht eten, eten minder en halen meer uit hun voeding.
- Geniet en wees niet te streng voor jezelf! Probeer in de basis gezonde producten te eten, maar wees vooral ook niet te streng voor jezelf. Juist het genieten van iets ‘ongezonds’ kan heel gezond zijn. Want te veel stressen over gezond eten en jezelf allerlei beperkingen opleggen zorgt voor extra stress. Stress is bij uitsteek een echte boosdoener!