• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

Ontgiften, zo werkt het


Ontgiften, detoxen.. het zijn termen die je vast wel eens voorbij hebt horen komen als het gaat over een gezond(er) leven. Welke term ook wordt gebruikt, het gaat over het versterken van de reinigende functies van het lichaam door tijdelijk te (sap)vasten. Hoe gaat dat in z’n werk? We leggen het je graag uit!

Een sapkuur legt je spijsvertering even stil

Het proces van ontgiften werkt twee kanten op. Er komen minder gifstoffen je lichaam in, en de al aanwezige gifstoffen worden opgeruimd! Dat laatste noemen we autofagie.

We leggen allebei de werkingen even kort aan je uit:

Minder inname van gifstoffen in je lichaam

Wanneer je start met vasten neem je natuurlijk veel minder gifstoffen in; je stopt (tijdelijk) met levensmiddelen zoals alcohol, bewerkte voedingsmiddelen (die in bijna alle standaard maaltijden zitten) en geraffineerde suikers. Omdat je alleen nog maar pure voedingsstoffen binnenkrijgt met bijvoorbeeld een sapkuur weet je zeker dat de inname van gifstoffen bijna nihil is. Dat is natuurlijk goed nieuws voor je lijf!

De aanwezige gifstoffen en celafval worden opgeruimd: Autofagie

Ons lichaam is zo gemaakt dat het zichzelf kan genezen. Dat zie je bijvoorbeeld heel mooi bij het genezen van een bloedend wondje, dat doet het lichaam volledig zelf en automatisch. Als je lichaam even de kans krijgt dan gaat het oude, beschadigde cellen “opeten”. Dit proces heet “autofagie”. “Auto” betekent “zelf/zichzelf”, “fagie” komt van het Griekse woord “fagein” en betekent “eten”.

Het “autofagie” proces werd voor het eerst in 1963 als zodanig herkend door de Belgische biochemicus Christian de Duve. Zijn bevindingen zijn later nader bestudeerd, en dat leidde in de jaren ’90 tot veel nieuwe inzichten. De Japanse celbioloog Yoshinori Osumi mocht in 2016 de Nobelprijs voor fysiologie en geneeskunde in ontvangst nemen vanwege zijn baanbrekende inzichten met betrekking tot de mechanismen achter autofagie.

Hoe werkt autofagie?

Autofagie (in de volksmond ook wel “celkannibalisme” genoemd) kan door meerdere factoren worden veroorzaakt of gestimuleerd. Eén van die oorzaken is vasten. Door je lichaam tijdelijk bloot te stellen aan een voedseltekort, gaat het zelf op zoek naar bronnen om energie op te wekken. Je lichaam zal een signaal afgeven om celafval af te breken. Daardoor treedt er een cellulair proces in werking. Nieuw aangemaakte membranen (autofagosomen) omsluiten het celafval. Met behulp van een lysosoom (dat is een celblaasje met specifieke enzymen) worden de dode of beschadigde cellen afgebroken en uitgescheiden, of hergebruikt voor nieuwe celonderdelen.

Dit is de werking van autofagie in een notendop, het is namelijk best wel een ingewikkeld proces waar veel meer bij komt kijken. Ben je geïnteresseerd in dit proces en wil je er meer over weten? Kijk dan eens naar dit artikel, inclusief verwijzingen naar andere relevante studies.

Ontgiften leidt tot regeneratie

Het proces van autofagie heeft dus een regenererende werking op je lichaam. Volgens de onderzoeken wordt hierdoor het immuunsysteem versterkt, verbeteren de cellulaire processen in het lichaam en optimaliseert het de zelfgenezende werking van je lichaam.

Wanneer treedt de ontgiftende werking in?

Hier wordt nog steeds veel onderzoek naar gedaan, en wetenschappers verschillen hierover van mening. We kunnen wel zeggen dat autofagie in ieder geval na 72 uur vasten in werking treedt. Na 5 dagen lijkt er geen substantiële verbetering meer te zijn. Om die reden zeggen we ook dat een detox van 3-5 dagen optimaal is. Je vindt daarom in onze shop een sapkuur van 3 dagen en een sapkuur van 5 dagen.

De effecten van (sap)vasten

Door te vasten geef je het lichaam de kans om celafval op te ruimen, waardoor veel mensen zich nadien echt energieker en frisser voelen. Maar je kunt het (sap)vasten ook zien als een vette kickstart voor een gezonde levensstijl! Het geeft net even die boost die je soms nodig hebt om ongezonde patronen en gewoontes te doorbreken!

Wil je meer weten over onze sapkuren?

Wil je weten hoe onze sapkuren jou kunnen helpen? Neem contact met ons op of loop eens binnen in onze winkel! Wil je meteen beginnen? Groot gelijk! Maak je keuze in onze webshop en ondervind zelf de voordelen!

Bronnen:

  1. Madeo, F., Tavernarakis, N. & Kroemer, G. Can autophagy promote longevity?. Nat Cell Biol 12, 842–846 (2010). https://doi.org/10.1038/ncb0910-842
  2. Focusing on Autophagy. Nat Cell Biol 12, 813 (2010). https://doi.org/10.1038/ncb0910-813

Meer weten over gezond eten?

Neem eens een kijkje in onze webshop! Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Bij ons vind je onder andere heerlijke kant-en-klare maaltijden, sapkuren, buffetten, saladeschotels en veel meer!

Bekijk onze sapkuren
Christine
Christine