• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

Kun je afvallen met een sapkuur?


Eet je ook net iets te vaak een gemakkelijke maaltijd waarvan je weet dat het eigenlijk niet goed voor je is? Je bent druk met je baan, hebt een jong gezin, en vaak ontbreekt je de tijd gewoon om je lichaam te verwennen met gezonde voeding en een uitgebalanceerd dieet. Want ja, een gezonde geest, in een gezond lichaam, dat weet je. En daar geloof je ook wel in. En afvallen, nou graag! Maar hoe past zoiets in je drukke schema?

Al sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw wordt veelvuldig onderzoek gedaan naar de effecten van vasten op de gezondheid van de mens. Uit die onderzoeken is gebleken dat vasten, bijvoorbeeld met een sapkuur van 3 dagen of een sapkuur van 5 dagen, het lichaam in de gelegenheid stelt om opgehoopte toxische stoffen en zelfs beschadigde cellen op te ruimen. Veel mensen ervaren daardoor dat ze na een periode van vasten meer energie hebben, een verbeterde nachtrust en een betere huid. Een ander (logisch) gevolg van de kuur is gewichtsverlies. Maar is sapvasten een effectieve manier om af te vallen?

Afvallen met een sapkuur

Kun je afvallen met een sapkuur? Het korte antwoord is “ja”. Als je een 3- of 5-daagse sapkuur strikt volgt (dus niet tussendoor smokkelen met tussendoortjes of iets dergelijks), is het vrijwel onvermijdelijk dat je zult afvallen. Dat is een wetmatigheid, want je neemt veel minder calorieën tot je dan je verbrandt op een dag.

Daardoor is het lichaam snel klaar met het verbranden van de externe toevoer door middel van de spijsvertering, en gaat het, om energie op te wekken, verder met het verbranden van vet, glycogeen en uiteindelijk zelfs beschadigde, onbruikbare cellen. In een andere blog leggen we uit hoe reinigen met een sapkuur in z’n werk gaat.

“Heb je als doel af te vallen? Dan is een  sapkuur niet geschikt. Beschouw de kuur als een goede kickstart, maar realiseer je dat lange termijneffecten alleen bereikt kunnen worden door middel van een structureel gezonde leefstijl!”
– Renate

Vochtverlies helpt je een handje

Bovendien zul je tijdens de sapkuur flink wat vocht verliezen. Dit vochtverlies wordt veroorzaakt door de geringe toevoer van koolhydraten. Koolhydraten worden deels opgeslagen als glycogeen in de spieren en lever. Glycogeen, of spiersuiker, heeft de eigenschap dat het vocht vasthoudt. Deze voorraad wordt tijdens het vasten al snel opgebruikt ten behoeve van de energietoevoer.

Daarnaast daalt ook het insulinegehalte in je bloed, bloedsuiker, tijdens de kuur. Insuline zorgt ervoor dat de nieren natrium vasthouden. Omdat de insulinewaarde daalt, gaan de nieren het natrium via urine afvoeren. En zodoende neem je tijdens een kuur weliswaar heel veel vocht tot je, maar zal je desondanks ook veel vocht verliezen. En dit vochtverlies betekent ook gewichtsverlies.

Bij afvallen komt meer kijken!

Dus ja, je valt al snel wat kilo’s af tijdens een 3 tot 5-daagse sapkuur. Dit gewichtsverlies is echter van korte duur als je na de kuur weer in oude gewoontes vervalt. Een gezonde levensstijl gaat je echt helpen aan een gezond lichaam. Dat betekent een gevarieerd voedingspatroon met in de basis groenten, fruit, volkoren granen, noten en peulvruchten, gecombineerd met beweging. Lees hier onze 7 tips voor een gezonde leefstijl.

Wil je meer weten over gezond eten? Neem gerust contact met ons op, neem een kijkje bij onze sapkuren en lees hier nog meer handige tips voor een gezonde leefstijl.

Bronnen:

  1. https://www.nature.com/articles/ncb0910-813
  2. Testa, G., Biasi, F., Poli, G., & Chiarpotto, E. (2014). Calorie restriction and dietary restriction mimetics: a strategy for improving healthy aging and longevity. Current pharmaceutical design, 20(18), 2950-2977.

Meer weten over gezond eten?

Neem eens een kijkje in onze webshop! Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Bij ons vind je onder andere heerlijke kant-en-klare maaltijden, sapkuren, buffetten, saladeschotels en veel meer!

Bekijk onze sapkuren
Christine
Christine