• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

De voordelen van een detox kuur


Een detox sapkuur kan je enorm helpen om je binnen no time fitter en gezonder te laten voelen. Bijkomend voordeel is dat je snel enige kilo’s zult verliezen. Belangrijker nog is dat er bij het vasten allerlei regeneratieprocessen in je lichaam worden geactiveerd, die ook na het vasten doorwerken. Door regelmatig te detoxen, doe je je lichaam een groot plezier! We leggen dat hier graag even kort uit!

We zijn niet gemaakt voor 3 flinke maaltijden

Ons lichaam is er eigenlijk helemaal niet op gemaakt om 3 flinke maaltijden per dag te verwerken. Dit eetpatroon is in het westen pas sinds een paar honderd jaar ontstaan (eerst voor de rijken en pas sinds pakweg 100 jaar voor de samenleving als geheel), evenals de vele welvaartsziekten waar we vandaag de dag mee te maken hebben. Vasten was echter voor de oermens ‘a way of living’, aangezien het eten niet alleen bereid moest worden, maar ook eerst nog gevonden.

De evolutie van het lichaam loopt een beetje achter op de sociaal- economische evolutie, kunnen we wel zeggen. Want dat lichaam van de oermens en het daarbij behorende spijsverteringssysteem is vrijwel niet veranderd ten opzichte van ons lichaam nu, maar het dagelijks leven ziet er een tikkeltje anders uit..

Ga weer terug naar je ‘oer’

Willen we gezonder leven, dan zouden we ons lichaam een groot plezier doen door ons eetpatroon aan te passen op die van de ‘oermens’ en de alledaagse verleidingen te laten staan. Tja, leuk bedacht, maar niet heel realistisch en bovendien heel ongezellig. Kunnen we niet een middenweg vinden?

Al sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw wordt onderzoek gedaan naar de effecten van periodiek vasten op het gestel van knaagdieren en primaten. En dan vooral naar de effecten op de lange termijn. Door de jaren heen hebben die onderzoeken niet een eenduidige uitkomst opgeleverd, maar alle studies bevestigen dat minder calorieën eten het risico op courante ouderdomsziekten doet afnemen en het aantal gezonde levensjaren verhoogt.

Autofagie

Hoe komt dat? Misschien heb je wel eens gehoord van het proces dat ‘ autofagie’ heet. Dit is het proces dat wordt ingezet op het moment dat je lichaam nog minimaal energie en bouwstoffen (lees: voedsel) binnen krijgt voor een bepaalde periode (de vastenperiode dus). Om te functioneren, heeft je lichaam energie nodig.

Als de energie niet door voedsel wordt aangevoerd, zal het lichaam cellen gaan verbranden om energie op te wekken. Het lichaam is echter selectief bij het opeten van de eigen cellen; alleen de beschadigde delen worden al eerst verbruikt, die zijn immers niet nuttig. Op die manier wordt er dus een ware schoonmaakactie in gang gezet! En dat heet dus ‘autofagie’.

Door regelmatig te vasten, geef je je lichaam af en toe de schoonmaakbeurt die het nodig heeft om onze westerse levensstijl gezond en vitaal te kunnen voortzetten.

Goed voor je hormoonbalans

Daarbij lijkt het er bovendien op dat periodiek vasten nog méér voordelen met zich brengt dan structureel minder calorieën eten, doordat het ervoor zorgt dat de productie van groeistimulerende hormonen (groeifactoren die juist de cellen beschadigen!), zoals insuline, remt. Een lager insuline- en glucosegehalte in het bloed betekent minder risico op diabetes!

Doordat periodiek vasten een heel effectief minder is gebleken om gewicht te verliezen, leidt het tot een daling van de triglyceridenconcentratie (vetten in het bloed), het cholesterol en LDL- cholesterol en de bloeddruk.

Ga voor een sap of smoothiekuur!

Zin om je gezonde levensstijl een kickstart te geven? Maak het jezelf gemakkelijk en bestel een kant-en-klare sap- of smoothiekuur. Denk er wel om dat je je voeding voorafgaand aan de kuur eerst goed afbouwt en na de kuur weer rustig opbouwt. Wij helpen je hier graag bij! Heb je hier vragen over, stuur een mailtje naar christine@gijsvandehoef.nl zodat we je hier verder over kunnen adviseren.

Ook hebben we kant-en-klare opbouw en afbouw pakketten die je kunt bestellen, wanneer je helemaal verzorgd wil worden (een absolute aanrader om je helemaal te kunnen focussen op jouw detox!).

Meer weten over gezond eten?

Neem eens een kijkje in onze webshop! Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Bij ons vind je onder andere heerlijke kant-en-klare maaltijden, sapkuren, buffetten, saladeschotels en veel meer!

Detox sapkuur bestellen
Christine
Christine