De tas van Gijs: Ove(r)(n)heerlijke pompoenschotel

De herfst is in volle gang en de eerste koude dagen zijn alweer in aantocht. De verwarming mag weer omhoog en de sloffen mogen aan. Daar hoort lekker herfstig comfortfood bij!

Wij hebben daarom een recept voor een heerlijke pompoenschotel uit de oven voor je klaarstaan. En goed nieuws; deze ovenschotel is niet alleen verwarmend voor de koude dagen, maar zit ook nog eens vol vitaminen en mineralen. De pompoen is namelijk een super gezonde groente. De hoge dosis vitamine A, C en E werkt weerstandversterkend en deze vitaminen hebben bovendien een antioxidantwerking. Dat betekent dat ze bijdragen aan het bestrijden van zgn. vrije radicalen die cellen in het lichaam aantasten en daardoor bijdragen aan het ontstaan van allerlei ziekten, zoals kanker. Daarnaast werken de antioxidanten ontstekingsremmend. Omdat pompoen veel omega3-vetten bevat in de vorm van alfaniloleenzuur, is het ook nog eens krachtvoer voor de hersenen. Pompoen heeft de eigenschap de bloedsuikerspiegel te reguleren, door de aanwezigheid van verschillende B-vitaminen en de vele vezels. Naast heel veel verschillende vitaminen, bevat pompoen ook mineralen, zoals koper, ijzer en kalium en (in mindere mate) fosfor, magnesium en zink. Nou, als dát je nog niet overtuigd heeft om massaal pompoen in te slaan voor de gure herfstagen, mag als klap op de vuurpijl niet onvermeld blijven dat de hoge dosis vitamine A die de pompoen bevat (ADH 246%) bijdraagt aan een fluweelzacht huidje en ervoor zorgt dat rimpels, veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling, worden voorkomen (het betacaroteen (dat in het lichaam wordt omgezet als vitamine A) beschermt de huid hiertegen).

Zo, nu je weet dat je je lichaam een groot plezier doet met het eten van deze mooie oranje groente, smaakt deze ovenschotel vast éxtra lekker!

Ingrediënten die je vindt in “de tas van Gijs” (voor 2 personen):

  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 eieren
  • 500 gr. gesneden pompoen
  • Peterselie
  • Kastanjechampignons en cantarellen gemengd
  • Cupje Eyserhalte- balsamico

Wat je zelf nog toevoegt thuis:

  • 125 ml. Slagroom (of desgewenst plantaardige kookroom)
  • 1 el Kerriepoeder
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Het recept:

  • snijd de ui en knoflook fijn
  • borstel de paddenstoel schoon en snijd ze in grove stukken
  • verwarm een ruime hoeveelheid (extra vergine) olijfolie in de koekenpan en fruit daarin de ui, de knoflook en voeg de gesneden pompoen toe
  • breng de pompoen op smaak met zout en peper en wat kerriepoeder
  • bak de paddenstoelen op in een andere koekenpan
  • terwijl de pompoen  en de paddestoelen lekker op smaak komen, klop je de twee eieren los en voeg je de slagroom toe
  • snijd de peterselie en roer dat door het eimengsel. Je kunt het mengsel naar believen op smaak brengen met nog wat extra peper en zout en bijvoorbeeld wat nootmuskaat
  • schep de pompoen in een ovenschaal en schep daar de gemengde paddenstoelen overheen
  • giet vervolgens het eimengsel over de pompoen en de paddenstoelen en zet de schotel ca. 30 minuten in een verwarmde oven (180-200 graden)
  • bij het serveren giet je wat van onze overheerlijke Eyserhalte- kersenbalsamico overheen

Tip: serveer met een lekker bourgondisch donker breekbrood uit de oven met roomboter.

Eetsmakelijk!