• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

Proteins Please


Proteïne is essentieel voor iedere cel in ons lichaam. Ze zijn opgebouwd uit ketens van aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken. Andere moeten uit het eten komen. Deze aminozuren heten essentiële aminozuren. Deze essentiële aminozuren kun je uit dierlijke en uit plantaardige voeding halen.

Oké, proteïne. Waar kan ik dat vinden?

Dierlijke proteïne zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige proteïnen zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen.

Ons lichaam gebruikt aminozuren voor verschillende belangrijke processen zoals:

  • de aanmaak van lichaamseigen eiwitten voor organen en weefsels
  • de aanmaak van hormonen en neurotransmitters
  • het ontgiften van weefsels
  • de aanmaak van diverse organische stoffen

En waarom proteïne dan zo belangrijk?

Waarom wordt er tegenwoordig toch zo op gehamerd voldoende proteïne tot je te nemen? Waarom eigenlijk?

1. Je kunt je gewicht beter beheersen

Allereerst heeft eiwitrijk voedsel een gunstige invloed op je gewichtsbeheersing. Dat komt omdat het lichaam de energie uit proteïnen voor een groot deel al direct omzet in warmte. Hierdoor wordt de energie, zoals bij koolhydraten, niet omgezet in vet. Daarnaast wordt bij de vertering van eiwitten een boodschap naar de hersenen gestuurd dat je voldaan bent. En, als klap op de vuurpijl, reguleren proteinen de bloedsuikerspiegel waardoor je minder trek krijgt in zoete tussendoortjes.

2. Je herstelt sneller

Daarnaast zijn proteïnen nodig voor de opbouw en het herstel van weefsel en spieren. Spierpijn ontstaat doordat er na het belasten van je spieren allemaal kleine scheurtjes in je spieren ontstaan. Je lichaam gaat vervolgens hard werken om die spierscheurtjes weer te herstellen en niet alleen dat, het wil meer spiermassa aanmaken om ervoor te zorgen dat je de volgende spierinspanning wel aan zult kunnen.

Door extra proteïnen in te nemen zorg je ervoor dat je lichaam het herstel van je spieren niet gaat opvangen door proteïnen uit andere spiergroepen te halen. Zo zorg je ervoor dat je spiermassa optimaal kan blijven groeien en je spieren zich zo goed mogelijk kunnen herstellen na een intensieve inspanning.

3. Je gaat er beter van in je vel zitten

Tot slot zorgt het eten van voldoende eiwit voor een betere productie van neurotransmitters. Deze chemische stoffen dragen veel informatie en bepalen mede welke emoties je voelt. Ze zorgen daarnaast voor focus, alertheid en een goed geheugen. Proteïnen helpen dus niet alleen je body, maar ook je mind!

Go go get proteïne!

Om te helpen bij voldoende proteïne inname hebben wij speciale eiwitrijke producten in de winkel, zoals twee soorten saladebowls en en wraps, packed met proteins! Of geniet van een heerlijke smoothie met kikkererwten, noten-rijstmelk, avocado, koriander, mango en kwark. Met recht een powersmoothie! Zo wordt een goede proteïne inname heel makkelijk te realiseren! 🙂

Meer weten over gezond eten?

Neem eens een kijkje in onze webshop! Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Bij ons vind je onder andere heerlijke kant-en-klare maaltijden, sapkuren, buffetten, saladeschotels en veel meer!

Naar de webshop
Christine
Christine