Herfst Inspiratie

In de herfst kunnen we ons te goed doen met heerlijke producten zoals pompoen, paddenstoelen, koolsoorten, peren en spruitjes.

Eten uit het seizoen biedt vele voordelen voor zowel je gezondheid, als het milieu. Want je kunt lekker alles van dichtbij halen, van Hollandse bodem.

Een goede manier om eens te checken of jouw maaltijd wel vriendelijk is voor het milieu is om even de milieuscore te checken via de website van milieucentraal. Via deze link kun je zien of je goed zit: https://groentefruit.milieucentraal.nl/

Maar wat veel mensen niet weten is dat de natuur je in de seizoenen ook precies geeft waar het lichaam behoefte aan heeft. Neem nu boerenkool; boerenkool bevat heel veel vitamine C en dat is goed voor je weerstand. Daarnaast bevat boerenkool heel veel B-vitaminen, die je energie geven. En, omdat er veel vezels in boerenkool zitten, verzadigt deze groente ook heel goed. En zo zie je dat dit juist precies die gezondheidsvoordelen zijn die maar wát handig zijn als het weer koud wordt buiten en we even een boost kunnen gebruiken.

Er zijn tal van herfstgroente die van je bord een waar kleurenpalet maken! Denk aan pompoen, regenboogworteltjes en bieten. Het kan daarom super simpel zijn om in de herfst een super mooie schotel in elkaar te zetten!

Hieronder geven we je een recept voor een heerlijke herfst-ovenschotel voor 4 personen:

Ingrediënten:

  • 3 el olijfolie
  • 5 tenen knoflook in reepjes
  • 1 kleine flespompoen (ca. 400 gram vruchtvlees), in blokjes van ca. 3cm gesneden
  • 300 gr. schoongemaakte spruitjes, doormidden gesneden.
  • 200 gr. shiitake paddenstoelen (steeltjes eraf snijden en de hoeden in dikke plakjes)
  • 2 goudreinetten (ongeschild) in stukjes van ca. 3 cm gesneden
  • 5 zongedroogde tomaatjes (uitgelekt en in dunne reepjes gesneden)
  • 1 theelepel rozemarijn
  • ½ theelepel zout
  • 4 el geraspte parmezaanse kaas

 Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe de olie en de knoflook in een ovenschaal en plaats dit eerst 3 minuutjes in de oven.
  • Voeg daarna alle producten toe, m.u.v. de kaas. Schep alles goed om.
  • Schep de groente om de 10 minuten om. Rooster de groente 35 min. in de oven totdat ze beetgaar zijn.
  • Strooi daarna de kaas over de groente en rooster nog even 5 minuten door.
  • Check even of je groente zacht genoeg voor je zijn, voordat je de schaal uit de oven haalt.

Enjoy!