We hebben weer een heerlijk recept voor u bedacht, deze keer met lekkere mediterrane groenten in de hoofdrol. Hoewel lasagne een pastagerecht is, kun je met gemak de pasta uit het gerecht laten, om de maaltijd wat lichter verteerbaar te maken. Eigenlijk is het dan geen lasagne meer, maar een ovenschotel van verschillende lagen groenten. Maar dat klinkt zo saai. Dus wij houden het op gewoon ‘Groentelasagne’, dan weet iedereen wat we bedoelen 🙂
Deze lasagne is iets bewerkelijker dan je gewend bent van onze recepten, omdat je de tomatensaus helemaal zelf gaat bereiden van verse tomaatjes en kruiden. Yamyam!
Voor de tomatensaus hebben we niet zomaar gekozen voor de reguliere trostomaat- of pomodori, maar voor onze gemengde, onbespoten minitomaatjes. Deze kleine smaakvolle vitaminebommetjes zijn weliswaar niet biologisch geteeld, maar worden geteeld op houtwol en zonder bestrijdingsmiddelen. Dus ja, het maken van de saus kost iets meer tijd, maar het is zo veel lekkerder dan een kant en klare saus uit een pot of tomatenblokjes uit een pak!
Ingrediënten:
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 500 gr. mixtomaatjes
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 paprika
- Takjes verse oregano, salie en tijm
- Ruime scheut olie
- 1 schepje (bruine basterd)suiker
- 2 bollen mozzarella
- 50 gr. parmigiana of pecorino
Optioneel:
- Scheutje zoete balsamicoazijn
Het recept:
Een goede voorbereiding is het echt (misschien nog wel meer dan) het halve werk. Als je de schotel gemakkelijk in elkaar wilt zetten, zet dan eerst alle groenten en kruiden gesneden en wel klaar. Dus pel en snipper de ui en knoflook, halveer de tomaatjes, snijd de courgette en aubergines in dunne plakken en snijd de paprika in repen. Hak tot slot de verse oregano, tijm en salie fijn. Klaar? Mooi, dan gaan we koken!
- Verwarm de oven op 180 graden. Verwarm een flinke scheut olie in een diepe hapjespan en fruit de ui en knoflook. Voeg aan de hapjespan de tomaatjes toe en laat de tomaatjes rustig zacht worden op laag vuur;
- ondertussen ga je de groenten grillen. Breng de groenten tijdens het grillen op smaak met wat peper en zout;
- houd de tomaatjes in de gaten. Zodra ze zacht zijn (dat duurt slechts enkele minuten), plet je de tomaatjes, zodat er een saus ontstaat;
- voeg aan de saus de fijngesneden, verse kruiden toe;
- breng de saus op smaak met een klein beetje (bruine basterd)suiker en/of een scheutje goede balsamicoazijn (tip: probeer eens de overheerlijke balsamicoazijn van Eyserhalte! Uiteraard verkrijgbaar in onze winkel);
- laat de saus lekker even pruttelen terwijl je de groenten verder grilt;
- zodra de groenten en de saus klaar zijn, ga je de lasagne opbouwen. Begin met een dun laagje tomatensaus, leg daarop een laag van de gegrilde groenten en een laag mozzarella. Herhaal dit totdat de saus, groenten en kaas op zijn. Eindig met een laagje tomatensaus en garneer de schotel af met een laag vers geraspte Parmigiana;
- zet de schotel ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Serveer de lasagne eventueel met een frisse salade, enne.. vergeet natuurlijk niet een glas goede rode wijn erbij te drinken!
Salute e buon appetito!