De tas van Gijs: Groene kool pastinaak stamppot

Met deze kouden dagen wil je niks liever dan een heerlijke warme maaltijd. En wat is er dan lekkerder dan een stamppotje. Vanaf deze week is dan ook weer de tas van Gijs verkrijgbaar met deze keer een heerlijke groene kool pastinaak stamppot!

Groene kool en pastinaak zijn alle twee groenten die vroeger veel werden gebruikt, maar vandaag de dag wat minder bekend zijn.

Voordat de aardappel bij ons geïntroduceerd werd, werd er in onze regio heel vaak pastinaak gegeten. Pastinaak is een wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een gelige witte kleur. Het kan dus goed als aardappelvervanger gebruikt worden.

Groene kool staat ook wel bekend als savooiekool. Het grootste voordeel van groene kool is dat het glucosinolaten bevat. Deze glycosinolaten beschermen ons tegen kanker. Daarnaast is groene kool met spekjes een gouden combinatie, dus het recept beloofd veel goeds!

Dit recept is een stamppot, maar dan net even wat anders dan u gewend bent! En nu aan de slag!

Ingrediënten die je vindt in “de tas van Gijs” (voor ruim 2 personen):

  • 400 gr aardappel
  • 200 gr pastinaak
  • Groene kool
  • 1 pakje spekjes

Wat je zelf nog toevoegt thuis:

  • 75 gr boter
  • 1 bouillon blokje
  • Peper en zout
  • optioneel: nootmuskaat

Het recept:

  • Schil de aardappels en pastinaak;
  • doe de aardappels en pastinaak in een pan met water zodat ze net onder water staan;
  • voeg daarbij de gesneden groene kool en breng het geheel aan de kook;
  • doe een bouillon blokje erbij en laat het geheel koken totdat de aardappels gaar zijn;
  • bak ondertussen de spekjes krokant in een andere pan;
  • als de aardappels gaar zijn, giet het geheel dan goed af. Belangrijk hierbij is dat je het kookvocht opvangt om later een smeuïge stamppot van te maken;
  • als al het vocht uit de pan is voeg je de boter toe en stamp je alles tot een stamppot;
  • voeg daarna de spekjes toe en roer het geheel goed door;
  • indien u een extra smeuïge stamppot wil doet u wat uitlek vocht erbij
  • Als finishing touch wat nootmuskaat, peper en zout erdoor en het feest aan tafel kan beginnen!