Kleurenweek dag: GROEN
Groene-blad groentesoep met groene pesto dip.
Op 14 oktober vindt de nationale dag van de groenten en fruit plaats met het thema: ga voor kleur! Om die reden hebben we deze week een speciale kleurenweek waarin we elke dag een een bepaalde kleur in het zonnetje zetten op onze website en socials. En zoals je misschien al wel door had, vandaag staat in het thema van de kleur GROEN.
Op deze dag kunnen we er natuurlijk niet om heen: de groene bladgroenten. We schreven eerder in een blog over de vele micronutriënten die groene bladgroenten een echte superfood maken. Groene bladgroenten bevatten namelijk vitamine A, vitamine C, vitamine K, vele van de B-vitaminen, magnesium, calcium, ijzer en kalium. Dit maken deze groene blaadjes zo enorm voedzaam.
Lukt het jou om elke dag 250 gram groene bladgroente binnen te krijgen? In de blog over groene bladgroente deelde we handige tips, bijvoorbeeld door je bladgroente niet te eten maar te drinken!
Vandaag delen we nog een makkelijke tool om jouw portie groene bladgroenten binnen te krijgen. Namelijk met deze heerlijke groene soep:
Wat heb je nodig? (4 personen)
- Olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 2 uien
- 30 gram rucola
- 400 gram spinazie
- 150 gram veldsla
- 2 blokjes groentebouillon
- 1 liter heet water
Optioneel: stokbrood met groene pesto dip
- 1 (volkoren) stokbrood
- 250 gram verse basilicum
- 50 gram peterselie
- 80 ml olijfolie
- 3 teentjes knoflook
- 50 gram pijnboompitten
- 2 el walnoten
- 1 el citroensap
- 1 tl zwarte peper gemalen
Hoe maak je het?
- Snijd de knoflook fijn en snipper de uien
- Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui 3 minuten.
- Voeg de knoflook toe en fruit nog 1 min mee.
- Voeg de spinazie in delen toe en laat in ca 3 minuten op middelhoog vuur grotendeels slinken
- Voeg de rucola (houd wat achter voor garnering), de veldsla, bouillonblokjes en heet water toe en verwarm ca. 1 min op laag vuur.
- Zet het vuur uit en pureer met de staafmixer tot een gladde soep.
- Breng op smaak met peper en zout en garneer de soep met haver/ creme fraiche en rucola.
Groene pesto dip:
- doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en mix tot een smeuïge dip
- Snij het stokbrood in sneetjes en besmeer de sneetjes met de pesto.
Tip: Wil je je groene pesto dip langer bewaren, doe deze dan in een schoon potje en schenk er een laagje olijfolie op. Zo blijft de pesto wel 2 maanden houdbaar.