• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

Light producten? Laat je niet misleiden!


Light frisdrank, light kaas en zelfs light chips: tegenwoordig heb je van alle producten wel een light variant. Veel mensen verwarren dit met ‘gezond(er)’. En juist dat willen fabrikanten van producten ons ook graag doen geloven. 

Wat houdt ‘light’ in?

Een product mag ‘light’ genoemd worden wanneer het 30% minder suiker, vet of calorieën bevat dan de normale variant. Suiker wordt in light producten vaak vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Bekende kunstmatige zoetstoffen zijn:

  • Aspartaam
  • Acesulfaam-K
  • Sucralose
  • Sacharinen

Zijn kunstmatige zoetstoffen gezond?

Hoewel deze zoetstoffen in onze voeding goedgekeurd en veilig zijn, tonen verschillende studies aan dat de consumptie van zoetstoffen juist zorgt voor meer overgewicht. Ze veroorzaken een hongergevoel waardoor mensen uiteindelijk meer eten. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen die vaak zoetstoffen eten en drinken ook vaker trek hebben in zoete producten.

Je smaakvoorkeur past zich aan door de blootstelling aan zoete stoffen. Je lichaam raakt hier als het ware aan gewend waardoor je steeds meer zin krijgt in zoet. Tenslotte zijn zoetstoffen in verband gebracht met een verhoogde kans op verschillende metabolische aandoeningen, zoals diabetes type 2.

Is stevia kunstmatig?

Stevia is een natuurlijke zoetstof. Daarom is het beter om stevia te gebruiken dan kunstmatige zoetstoffen. Maar net als voor de andere zoetstoffen geldt, went ook je lichaam aan de zoete smaak van stevia. Hierdoor ben je eerder geneigd om meer zoetigheid te eten en drinken.

Valt ‘light’ onder dezelfde categorie als ‘vetvrij’?

‘0% vet’, ‘low-fat’, ‘minder vet’ en ‘slank’ zie je vaak op verpakkingen staan om aan te geven dat deze minder vet bevatten dan de originele variant. Om deze producten vetvrij te krijgen – zonder smaak te verliezen – worden suiker en andere middelen toegevoegd.

Mensen die vetvrije varianten van producten kiezen die van nature wel vet bevatten, zoals magere yoghurt of 30+ kaas, zijn vaak minder snel verzadigd en eten daarom gedurende dag juist meer. Kwark is een uitzondering, dat is van nature een mager product. Om volle kwark te maken wordt volle room toegevoegd.

Is het belangrijk om ‘vetvrij’ te eten?

Het eten van vet is niet slecht en je wordt er niet dik van. Ze zijn zelfs essentieel voor een goede gezondheid. Ze zijn de leverancier van vetoplosbare vitamines zoals vitamine E, D en K. Die tal van belangrijke functies in ons lichaam vervullen.

Verder leveren vetten ons essentiële vetzuren, zoals omega 3 en 6, die ons lichaam niet zelf kunnen aanmaken. Deze zijn onder andere belangrijk voor onze hersenfunctie en beschermen ons tegen het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en kanker.

Gezonde vetten vind je voornamelijk in plantaardige oliën, noten en vette vruchten zoals avocado. Voor een optimale gezondheid kun je vetten uit dierlijk en bewerkte producten beter vervagen door plantaardige bronnen.

Laat je niet mis-light-en

Laat light en vetvrije producten liever liggen en kies voor de normale variant van een product. Laat je niet mis-light-en door de voedingsindustrie en probeer zoveel mogelijk écht voedsel te eten. En kies ten slotte zoveel mogelijk voor plantaardige bronnen om al je essentiële vetzuren binnen te krijgen.

Verse kant-en-klaarmaaltijden

Laat je niet mis-light-en door de voedingsindustrie, eet zoveel mogelijk écht voedsel. Onze professionele koks bereiden elke dag verse kant-en-klare maaltijden zonder kunstmatige conserveringstechnieken.

Bekijk onze kant-en-klaarmaaltijden
Christine
Christine