• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

Is fruit eten na een maaltijd verstandig? Dit is het antwoord


Fruit eten is gezond. Het zit boordevol vezels en vitamines en verlaagt de kans op vele ziektes. Mensen die genoeg fruit eten leven langer en gezonder. Daarnaast is het makkelijk te consumeren en ook nog eens erg lekker. Maar is het ook gezond om fruit te combineren met andere maaltijden? Hoe zit dat eigenlijk met fruit dat gaat rotten in de maag, gebeurt dat? Krijg je daar buikpijn van? 

Fabel 1: ‘Verteringsproblemen door fruit’

Vaak wordt gezegd dat fruit beter niet met of vlak na een maaltijd gegeten kan worden. Zo zou fruit de vertering vertragen, waardoor voedsel kan gaan rotten in de buik. Dit kan zorgen voor gasvorming, een opgezette buik en darmklachten. Toch is dit niet helemaal waar: fruit bevat veel vezels.

Vezels zorgen ervoor dat voedsel uit de maag langzamer wordt opgenomen. Het is alleen niet zo dat voedsel daardoor zó lang in onze maag en darmen blijft liggen dat het ook daadwerkelijk kan gaan rotten. Onze maag bevat maagzuur waardoor bacteriën hier niet kunnen overleven.

Positief effect

Verrotting van voedsel door het eten van fruit tijdens de maaltijd gebeurt niet. De vezels die je binnenkrijgt met fruit hebben zelfs een positieve invloed op onze gezondheid. Vezels zorgen ervoor dat we ons langer verzadigd voelen en daardoor minder eten.

Fabel 2: ‘Voedingsstoffen worden niet goed opgenomen’

Verder wordt weleens gedacht dat wanneer je fruit combineert met een maaltijd, de voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Ook dit is een fabel. De vertering van verschillende voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten gebeurt dankzij verschillende mechanismes.

Vertering van de ene voedingsstof staat de vertering van de andere niet in de weg. Vaak bevatten producten sowieso al meerdere voedingsstoffen. Denk maar aan rijst dat zowel veel koolhydraten als eiwitten bevat. In sommige gevallen is het zelfs aan te raden om fruit te combineren met een maaltijd. Zo wordt ijzer beter opgenomen met vitamine C.

Fruit combinaties

Sinaasappel en spinazie zijn daarom een hele gezonde combinatie. Het is geen probleem om na het eten een stuk fruit te eten als je hier trek in hebt. Ook gerechten die fruit en andere producten combineren kun je prima eten. Indiase kip Tandoori met ananas, bijvoorbeeld.

Feit: Intolerant voor fructose

Heb je dan toch vaak last van je buik na het eten van fruit? Wanneer je toch last hebt van darm- en buikklachten na het eten van een stuk fruit dan heeft dit waarschijnlijk niet te maken met de combinatie van het stuk fruit met je maaltijd. Wel kan het zijn dat jouw maag en darmen gevoelig reageren op bepaalde fruitsoorten.

Het kan zijn dat je intolerant bent voor fructose. In dat geval kunnen fruit, maar ook andere producten waar fructose aan toegevoegd is zoals frisdrank, zorgen voor klachten.

Gevolige darmen

Daarnaast hebben mensen die leiden aan het prikkelbaar darm syndroom (PDS) vaker last van een reactie na het eten van fruit. In dat geval is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Hij of zij kan je bijvoorbeeld adviseren om een tijdje volgens het FODMAP-dieet te eten.

Geniet jij van fruit?

Wil je meer fruit eten? Wij bieden boordevol mogelijkheden. Fruit op je werk, bijvoorbeeld. Zodat je de hele werkdag kunt genieten! Of drink fruit in de vorm van een smoothie.

Smoothie bestellen
Christine
Christine