• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

#IkSnoepGoed


De week van 18 tot en met 24 januari is de Week van Snoep Goed. De initiatiefnemers van deze challenge willen op deze manier aandacht vragen voor een gezonder voedingspatroon. Telkens blijkt weer dat er steeds meer wordt gesnoept en gesnackt en steeds minder groente en fruit wordt gegeten.

Gezond eten is beter groeien

Zeker voor de jongere generaties begint dit een groot probleem te worden. Voor kleine kinderen is gezonde voeding ontzettend belangrijk. Het verkleint de kans op diabetes en obesitas in de toekomst. Kinderen zijn volop in de groei en niet alle organen zijn na de geboorte al volledig ontwikkeld. Dankzij goede voeding groeien kinderen beter, zijn ze gezonder en presteren ze beter op school.

Goede voeding is een kinderrecht

Goede voeding is een kinderrecht. Wereldwijd krijgt echter één op de drie kinderen onder de 5 jaar niet de juiste voedingsstoffen binnen om goed te kunnen groeien, waardoor ze zichtbaar onder- of overvoed zijn. Daarnaast lijdt wereldwijd 50% kinderen onder de 5 jaar aan ‘onzichtbare honger’; zij hebben tekorten in vitamines en andere essentiële voedingsstoffen. Kinderen eten wereldwijd te veel van wat ze niet nodig hebben en te weinig van wat goed voor ze is, aldus UNICEF in haar rapport “De verleiding naar (on)gezond.[1]

De rol van de industrie en winkels

Maar het wordt door de levensmiddelenindustrie en de retailers ook niet makkelijk gemaakt om gezonde voeding keuzes voor kinderen te maken. Bijna driekwart (!) van de producten voor kinderen in supermarkten, past niet in een verantwoord voedingspatroon voor kinderen. De meeste producten bevatten teveel suikers, energie, zout of te weinig vezels en passen niet binnen de Schijf van Vijf, zo blijkt uit het onderzoeksrapport door UNICEF. Daarbij tonen retailers bovendien geen enkele terughoudendheid in aanbiedingen voor ongezonde producten voor kinderen.

Een paar opvallende conclusies op een rij:

  1. Van het totale aanbod in het baby-, dreumes- en peuterschap voldoet nog geen 30 procent aan de criteria van de Schijf van Vijf.
  2. Van de 39 onderzochte kinderontbijtgranen, voldoet slechts één product aan de criteria van de Schijf van Vijf.
  3. Van de 865 onderzochte producten kinderbroodbeleg, vallen 829 producten BUITEN de Schijf van Vijf.
  4. Op de toetjesafdeling is er geen enkel kinderproduct dat binnen de Schijf van Vijf valt.

Best schrikbarend toch? Dit is overigens geen typisch Nederlands probleem; eerder concludeerde de World Health Organization (WHO) al dat babyvoeding in verschillende Europese landen hoge hoeveelheden suiker bevat in de vorm van geconcentreerd vruchtensap of andere zoetmakers.[2] Zelfs in hartige voeding voor kinderen wordt blijkbaar vaak suiker toegevoegd in de vorm van een fruitconcentraat.

Reden genoeg in ieder geval om de dagelijkse tussendoortjes en snacks eens onder de loep te nemen!

Doe mee met de challenge en schrijf je in via www.weekvansnoepgoed.nl

En natuurlijk maken wij het gezond snacken een beetje makkelijk deze week! #Staytuned


[1] Onderzoeksrapport UNICEF “De verleiding naar (on)gezond: In hoeverre respecteert de Nederlandse supermarkt de gezondheid van kinderen?”, september 2020, p. 8

[2] World Health Organization, Regional Office for Europe, Commercial foods for infants and young children in the WHO European Region: A study of the availability composition and marketing of baby foods in four European countries, 2019

Meer weten over gezond eten?

Neem eens een kijkje in onze webshop! Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Bij ons vind je onder andere heerlijke kant-en-klare maaltijden, sapkuren, buffetten, saladeschotels en veel meer!

Naar de webshop
Christine
Christine