• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

Zolang kun je maaltijden in de koelkast bewaren


Maaltijden bewaren in de koelkast, handig! Zo hoef je niet elke dag boodschappen te halen of te koken. Maar hoelang kunnen we producten en maaltijden bewaren? 

Conserveermiddelen verlengen de houdbaarheid van producten en maaltijden. Net als suiker en zout. Conserveermiddelen beschermen een product tegen schimmels en bacteriën. En staan vaak op een verpakking vermeld als E-nummers, ‘sorbinezuur’ of ‘benzoëzuur’.

Lang houdbaar

Volgens experts zijn conserveermiddelen niet slecht voor je gezondheid. Wel is het zo dat conserveermiddelen vaak worden toegevoegd aan producten zoals kant-en-klaarmaaltijden uit een fabriek, sauzen, koek en gebak.

Een lange houdbaarheid en lange ingrediëntenlijst zijn vaak een waarschuwing dat een product minder goed is voor je gezondheid. Daarom is kiezen voor vers (met een kortere houdbaarheidsdatum) vaak het best!

Tenminste houdbaar tot

Bij verpakte voedingsmiddelen is de producent verplicht om aan te geven tot wanneer het product houdbaar is. Dat kan op twee manieren:

  • Tenminste Houdbaar Tot (THT)-datum
  • Te Gebruiken Tot (TGT)-datum

Een product waar een THT-datum op staat, is vaak nog prima houdbaar na verloop van datum, zelfs als de kleur een beetje verandert. Ruik en proef daarom om te bepalen of het product nog goed is om onnodig voedselverspilling te voorkomen.

Bederfelijk

De TGT-datum staat op meer bederfelijke producten en is een goede indicator om te bepalen tot wanneer een product nog veilig gegeten kan worden. Om een product met een TGT-datum toch langer te bewaren kun je het op of voor de TGT-datum invriezen.

Hoelang kun je maaltijden in de koelkast bewaren?

Geen houdbaarheidsdatum

Daarnaast zijn er producten zonder houdbaarheidsdatum, zoals groenten, fruit en verse maaltijden. Voor deze producten is het belangrijk om goed te kijken, ruiken en proeven.

Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.

Wel of niet invriezen

Invriezen is een handige manier om maaltijden en producten langer te bewaren. Toch is het beter om niet zomaar alles in de vriezer te leggen.

  • Zuivel zoals melk, yoghurt en room is niet geschikt om in te vriezen omdat het gaat schiften.
  • Ongekookte aardappelen bevatten veel vocht en zijn daarom ook niet geschikt voor de vriezer.
  • Ook rauwe eieren (ontploffingsgevaar) en (zachte) kazen kun je beter uit je vriezer houden.
  • Groente- en fruitsoorten met een hoog vochtgehalte, zoals salade, andijvie, komkommer, tomaat, kiwi’s en druiven worden niet lekkerder wanneer je ze invriest.

Gekookte of verwerkte aardappelen zoals in een stamppot kunnen wel ingevroren worden.

Voorkom voedselverspilling

Ruik en proef een product om te bepalen of het nog goed is om onnodig voedselverspilling te voorkomen. Of kies voor verse maaltijden met een korte houdbaarheidsdatum.

Bekijk onze kant-en-klaarmaaltijden
Christine
Christine