Kleurenweek dag: Rood
Ode aan het rode
Op 14 oktober vindt de Nationale Groente- en Fruitdag plaats met het thema: ga voor Kleur Break! Daarom zetten wij elke dag een andere kleur in de spotlights. Eerder deze week deelde we een lekker groen recept en leerde we je over de oranje wortel. En vandaag houden we een ‘ode aan het rode’, en vertellen we je waarom rood fruit een speciaal plaatsje in ons dieet verdient. Hoewel deze pareltjes voornamelijk zomerkindjes zijn willen we ze ondanks dat het seizoen bijna voorbij is toch nog graag even in het zonnetje zetten. Want wat hebben ze er weer kleurrijk bijgelegen en o zo sappig gesmaakt dit jaar. Hebben jullie ook genoten van de heerlijke aardbeien, blauwe bessen, frambozen en bramen de afgelopen tijd?
Waarom rood fruit eten goed voor ons is.
Behalve dat ze heerlijk smaken en prachtig van kleur zijn hebben deze kleine vruchtjes een bijzonder krachtige werking. Lees hier de vijf redenen waarom rode vruchten je helpen om gezond te blijven.
1. Rode ridders
Rood fruit bevat heel veel antioxidanten. Rood fruit staat zelfs boven aan de lijst met fruitsoorten die de meeste antioxidanten bevatten. Antioxidanten zijn voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld vitamine en mineralen, die je lichaam kunnen beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die zorgen voor beschadiging van de cellen en weefsels in je lichaam. In kleine mate hebben vrije radicalen een nuttige functie, ze beschermen je namelijk tegen bacteriën en virussen. Maar wanneer je te weinig antioxidanten binnenkrijgt worden vrije radicalen niet opgeruimd en zullen ze overgaan tot het beschadigen van je lichaam. Je kunt antioxidanten dus als het ware zien als ridders die ongewenste indringers onschadelijk maken. Bramen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen en cranberry’s zijn een van de belangrijkste bronnen van antioxidanten en dragen daarom bij aan het schadevrij houden van je lichaam1
2. Rood fruit als medicijn
Naast dat de stoffen in rood fruit je cellen en weefsels beschermen kunnen ze ook het risico op verschillende ziektes verminderen. De stoffen in rood fruit hebben namelijk een positieve werking op je immuunsysteem en helpen je lichaam te beschermen tegen infecties van virussen en bacteriën2.
Behalve bescherming tegen acute ziektes dragen de stoffen in rood fruit ook bij aan het verlagen van de kans op chronische ziektes. Hoewel de meeste studies nog klein van schaal zijn, lijken de resultaten veelbelovend. Verschillende studies tonen aan dat aardbeien tumorvorming van kanker kunnen remmen3 en dat blauwe bessen het ontstaan, de groei en de verspreiding van darm- en borstkankercellen tegen gaat4,5.
Verder blijkt het eten van rood fruit gunstige effecten te hebben op het glucosegehalte in het bloed6. Hyperglykemie, ofwel een hoog glucosegehalte in het bloed, verhoogt de kans op diabetes. Daarmee kunnen de stoffen in rood fruit een beschermende kracht hebben tegen het ontwikkelen van diabetes type 27
En het houd maar niet op want rood fruit, en dan voornamelijk aardbeien en bramen, blijken het slechte cholesterol in je lichaam (LDL) te kunnen verlagen8. En een verlaging van het LDL zorgt weer voor een afname in het risico op hart- en vaatziekten9.
3. Vezels
Behalve antioxidanten is rood fruit een goede bron van vezels en dan voornamelijk van oplosbare vezels. Het eten van oplosbare vezels zorgt voor een verzadigd gevoel en daarmee dat je minder snel weer honger krijgt. Daarnaast zijn vezels van belang voor een gezonde stoelgang. Voornamelijk frambozen zijn echte vezel bommen.
4. Ontstekingsremmend
Ontstekingen dienen in het lichaam als verdedigingsmechanisme bij ziekte door virussen en bacteriën. Echter treden lichamelijke ontstekingen tegenwoordig veel vaker op. Dit heeft te maken met onze leefstijl waarbij we langdurig worden blootgesteld aan stress, te weinig beweging en ongezond eten. Deze chronische ontstekingen in het lichaam blijken bij te dragen aan de ontwikkeling van diabetes, hartziekten en obesitas10. De antioxidanten in rood fruit werken ontstekingsremmend en dragen daarmee bij aan de gezondheid11. Behalve rood fruit werkt lichamelijke activiteit, gezond eten en ontspanning ontstekingsremmend10.
5. Rood fruit voor je huid
Rood fruit schijnt daarnaast als een anti-rimpelcrème te werken. Hoewel studies van hoge kwaliteit nog ontbreken lijken de antioxidanten in rood fruit ervoor te zorgen dat de huid minder snel beschadigd en daarmee dat de huid er minder snel oud uit gaat zien. Een theorie is dat rood fruit collageen beschermd tegen beschadigingen. Collageen is een eiwit in de huid dat zorgt dat de huid elastisch en stevig blijft1. Hoewel grootschalig onderzoek ontbreekt, lijken de resultaten positief.
Baat het niet dan schaadt het niet!
Rood fruit is dus gerelateerd aan vele positieve gezondheidseffecten. Het is echter goed om te bedenken dat onderzoek naar specifieke voedingsmiddelen vaak erg ingewikkeld is om dat er vele factoren in het spel zijn die je tijdens onderzoek niet kan elimineren. Maar voor rood fruit geldt: baat het niet dan schaadt het niet!
Hoe eet je meer rood fruit?
Nu je weet dat rood fruit vele gezondheidsvoordelen zullen we nog een aantal tips delen om meer rood fruit te eten:
- Uit het vuistje, rood fruit is heerlijk om gewoon uit de hand te eten
- Door de yoghurt of havermout. Gooi een hand (bevroren) blauwe bessen door je warme havermout of eet aardbeien door de sojayoghurt.
- In een smoothie. Rood fruit is een perfect ingrediënt voor gezonde smoothies. Mix bijvoorbeeld rode bessen met avocado aardbeien en basilicum voor een heerlijke frisse smaak.
Enjoy!
Bronnen
- Skrovankova, S., Sumczynski, D., Mlcek, J., Jurikova, T., & Sochor, J. (2015). Bioactive compounds and antioxidant activity in different types of berries. International journal of molecular sciences, 16(10), 24673-24706.
- Govers, C., Berkel Kasikci, M., van der Sluis, A. A., & Mes, J. J. (2018). Review of the health effects of berries and their phytochemicals on the digestive and immune systems. Nutrition reviews, 76(1), 29-46.
- Casto, B. C., Knobloch, T. J., Galioto, R. L., Yu, Z., Accurso, B. T., & Warner, B. M. (2013). Chemoprevention of oral cancer by lyophilized strawberries. Anticancer Research, 33(11), 4757-4766.
- Battino, M., Beekwilder, J., Denoyes-Rothan, B., Laimer, M., McDougall, G. J., & Mezzetti, B. (2009). Bioactive compounds in berries relevant to human health. Nutrition Reviews, 67(suppl_1), S145-S150.
- Kristo, A. S., Klimis-Zacas, D., & Sikalidis, A. K. (2016). Protective role of dietary berries in cancer. Antioxidants, 5(4), 37.
- Törrönen, R., Sarkkinen, E., Tapola, N., Hautaniemi, E., Kilpi, K., & Niskanen, L. (2010). Berries modify the postprandial plasma glucose response to sucrose in healthy subjects. British Journal of Nutrition, 103(8), 1094-1097..
- Ostberg-Potthoff, J. J., Berger, K., Richling, E., & Winterhalter, P. (2019). Activity-guided fractionation of red fruit extracts for the identification of compounds influencing glucose metabolism. Nutrients, 11(5), 1166.
- Huang, H., Chen, G., Liao, D., Zhu, Y., & Xue, X. (2016). Effects of berries consumption on cardiovascular risk factors: a meta-analysis with trial sequential analysis of randomized controlled trials. Scientific reports, 6(1), 1-11.
- Jeong, H. S., Hong, S. J., Lee, T. B., Kwon, J. W., Jeong, J. T., Joo, H. J., … & Lim, D. S. (2014). Effects of black raspberry on lipid profiles and vascular endothelial function in patients with metabolic syndrome. Phytotherapy Research, 28(10), 1492-1498.
- Kolb, H., & Mandrup-Poulsen, T. (2010). The global diabetes epidemic as a consequence of lifestyle-induced low-grade inflammation. Diabetologia, 53(1), 10–20. https://doi.org/10.1007/s00125-009-1573-7
- Joseph, S. V., Edirisinghe, I., & Burton-Freeman, B. M. (2014). Berries: anti-inflammatory effects in humans. Journal of agricultural and food chemistry, 62(18), 3886–3903. https://doi.org/10.1021/jf4044056
- Bae, J. Y., Choi, J. S., Kang, S. W., Lee, Y. J., Park, J., & Kang, Y. H. (2010). Dietary compound ellagic acid alleviates skin wrinkle and inflammation induced by UV‐B irradiation. Experimental dermatology, 19(8), e182-e190.
- Rickman, J. C., Barrett, D. M., & Bruhn, C. M. (2007). Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds. Journal of the Science of Food and Agriculture, 87(6), 930-944.