Herfstgroente

In deze blog staan we stil bij de gezondheidsvoordelen van de verschillende herfstgroenten die er zijn.

Eten uit het seizoen biedt vele voordelen voor zowel je gezondheid, als het milieu. Want je kunt lekker alles van dichtbij halen, van Hollandse bodem.

Een goede manier om eens te checken of jouw maaltijd wel vriendelijk is voor het milieu is om even de milieuscore te checken via de website van milieucentraal. Via deze link kun je zien of je goed zit: https://groentefruit.milieucentraal.nl/

Maar wat veel mensen niet weten is dat de natuur je in de seizoenen ook precies geeft waar het lichaam behoefte aan heeft. We hebben de belangrijkste gezondheidsvoordelen voor je op een rijtje gezet:

* Boerenkool: Een geweldige bron van ijzer, calcium, vitamine A en vitamine C.

* Pompoen: Rijk aan vitamine A, vezels, ijzer en selenium.

* Bieten: Rode bieten zijn bijzonder populair onder duursporters, zoals hardlopers en wielrenners. Ze verhogen namelijk de
sportieve prestaties en ze helpen de bloeddruk te verlagen. Ze zijn een goede vezelbron, zijn rijk aan foliumzuur, mangaan, kalium, koper, ijzer en magnesium.

* Rode kool: Bevat veel vitamine c, vitamine A en vezels.

* Kolselderij: Bevat veel vitamine C, vitamine K en vezels.

* Pastinaak: Bevat veel vitamine B1, vitamine C en kalium.

* Paddenstoelen: Bevatten veel vitamine B12, eiwitten en vezels. Daarnaast bevatten ze verschillende fytonutrienten die het immuunsysteem ondersteunen.

Dus zet eens lekker wat herfstgroente op je menu, je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!

Foto: Pompoensoep Gijs van de Hoef