• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

Gezond eten als je ouder bent: deze tips kun je toepassen


We ontkomen er niet aan: we worden elk jaar ouder. Hoewel de één hier meer last van heeft dan de ander, merken we op den duur allemaal dat we wat achteruit gaan. We worden vergeetachtiger, langzamer en we krijgen vaker last van kwaaltjes. Hoewel we veroudering niet kunnen tegengaan, kunnen we wel zorgen dat we het trager worden een beetje vertragen. Door net iets meer aandacht te besteden aan onze voeding en leefstijl. In deze blog leggen we uit wat je het best wel en niet kunt eten als je wat ouder bent.

Een leven lang gezond eten

In de basis gelden voor iedereen, jong en oud, een aantal belangrijke uitgangspunten voor een gezond dieet. Naarmate de veroudering intreedt, is het alleen nog eens éxtra belangrijk om hier bewust van te zijn.

● Eet gevarieerd;
● Eet veel plantaardig producten en beperk inname van rood en bewerkt vlees, zoals vleeswaren;
● Drink genoeg water, 1.5 tot 2.5 liter per dag;
● Eet minder verzadigd vet en vermijd transvet (koekjes, fast food en andere, ultrabewerkte producten);
● Eet en drink zo min mogelijk suiker;
● Geniet van eten en eet met aandacht.

Naast deze tips die voor iedereen van belang zijn, zijn er ook nog een aantal punten die extra belangrijk zijn als je 70-plus bent.

Minder voeding, meer voedingsstoffen

Voor veel mensen geldt dat wanneer je ouder wordt het lichaam minder energie nodig heeft. Dit komt doordat het lichaam minder energie verbruikt. Wanneer je jonger bent, is je lichaam nog volop in de groei en bent je een stuk actiever.

Naarmate je ouder wordt, neemt dit af en heeft het lichaam ook minder brandstof nodig. Juist dan is het van groot belang dat de voeding die je binnenkrijgt van extra goede kwaliteit is. En rijk is aan alle belangrijke stoffen die je lichaam nodig heeft, zoals calcium, vitamine D en eiwitten.

Calcium voor de botten

Wanneer je ouder wordt, neemt de kwaliteit van je botten langzaam af. Om dit proces te vertragen, is het aan te raden om genoeg calcium binnen te krijgen. Heel goede bronnen van calcium zijn radijsjes, postelein, spinazie en Chinese kool. Deze bronnen zijn plantaardig en daardoor heel gemakkelijk door het lichaam op te nemen.

Deze plantaardige bronnen van calcium hebben niet de nadelige effecten die bronnen als melk (slijmvormend, moeilijk te verteren) en kaas (bewerkt en zout product) hebben. Plantaardige bronnen bevatten juist allerlei extra vitaminen en mineralen die het lichaam helpen de calcium beter op te nemen.

Inname vitamine D verhogen

Daarnaast is het verstandig om, naarmate je ouder wordt, uw vitamine D inname te verhogen. Vitamine D zorgt ervoor dat het lichaam calcium beter kan opnemen en draagt op die manier ook bij aan de kwaliteit van je botten. Vitamine D maakt het lichaam aan door de huid bloot te stellen aan zonlicht.

Daarnaast kunnen we vitamine D via de voeding binnenkrijgen door vette vis te consumeren. Voor ouderen geldt het advies om 20 mcg per dag in te nemen in de vorm van een supplement. Omdat vitamine D een vet-oplosbare vitamine is, is het verstandig het supplement bij de maaltijd of met bijvoorbeeld een Omega-3 supplement in te nemen.

Eiwitten voor de spieren

Helaas neemt behalve de kwaliteit van de botten ook de kwaliteit van de spieren af naarmate we ouder worden. Dit proces kunnen we ook vertragen. Spieren zijn opgebouwd uit eiwitten. Om ervoor te zorgen dat de spieren in je lichaam zo lang mogelijk optimaal blijven functioneren, is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Daarom is het verstandig om je eiwitinname te verhogen wanneer je ouder wordt.

Dit kun je doen door meer eiwitrijke producten te eten zoals havermout, (lupine)bonen, linzen, amandelen, zonnebloempitten, pijnboompitten en pindakaas. Behalve meer eiwitten in het dieet, is het belangrijk dat je je spieren optimaal blijft gebruiken. Daarbij is bewegen in de vorm van krachttraining bij uitstek een goede investering.

Minder zout voor de bloeddruk

Waar je vooral niet zuinig hoeft te zijn met vitamine D, calcium en eiwitten, is het wel aan te raden om op te passen met zout. Op latere leeftijd krijgen mensen vaker last van een verhoogde bloeddruk. Door veel zout in de voeding neemt de bloeddruk nog extra toe. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Producten die veel zout bevatten zijn onder andere kant-en-klaarmaaltijden, kaassauzen, zoute snacks, bladerdeegproducten en vlees- en visproducten zoals vleeswaren, rauwe ham, rookworst, hamburgers, haring en frikandellen.

Probeer zoveel mogelijk vers te eten, kies voor zoutarme en vegetarische maaltijden. Wanneer je zelf kookt, kun je je eten het best op smaak brengen met verse kruiden en specerijen.

De belangrijkste punten op een rij:
1. Minder voeding, meer voedingsstoffen
2. Haal calcium uit voeding
3. Vitamine D supplement (20 mcg)
4. Minder zout voor uw bloeddruk

Gezond eten als u ouder bent

Kook je graag maar lukt het niet meer elke dag? Of ken je iemand die graag geniet van een gezonde maaltijd, zonder te koken? Informeer naar de mogelijkheden van onze maaltijdservice.

Warme maaltijden aan huis voor ouderen
Christine
Christine