• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

De voordelen van gember


Gember is de laatste jaren steeds populairder geworden, en dat is niet voor niks. Het gebruik van gember kent vele voordelen en die zetten we in deze blog graag voor je op een rijtje.

Voordeel 1: Gember is super veelzijdig

De gember die wij gebruiken is een stukje wortelstok van de gemberplant. De gemberplant behoort tot de familie waar ook kurkuma, kardemon en galangawortel toe behoren. Je kan het zowel vers als gedroogd (in poedervorm) kopen, of je kan gembershots kopen. Een gembershot is verse gember wat door een slowjuicers is gemalen waardoor alleen het sap wordt opgevangen. Dit is súper krachtig! Wellicht ten overvloede, maar verwar verse gember vooral niet met de gekonfijte gember en gembersiroop; deze zitten beide vol met suikers.

Gember heeft een uitgesproken smaak wat omschreven kan worden als pittig. De pittige smaak komt door de stofjes gingerol en shogaol, twee van de belangrijkste bestanddelen van gember. Gingerol is een krachtig antioxidant. Antioxidanten helpen om vrije radicalen in je lichaam onschadelijk te maken.

Voordeel 2: Gember is een krachtig antioxidant

Daar hebben we dan direct één van de vele voordelen van gember te pakken; het is een krachtig antioxidant. Maar gember kent nog vele andere voordelen. Zo helpt gember tegen maagzuur en misselijkheid. Gember kan zeer effectief verlichting geven bij misselijkheid. Dit wordt ook vaak ingezet bij vrouwen die te maken hebben met ochtendmisselijkheid; omdat gember geen schadelijke stoffen bevat is dit veilig te gebruiken.

Voordeel 3: Gember heeft een reinigende werking

Gember heeft een sterk reinigende werking en ondersteunt je lever in het ontgiften. Ook heeft het een reinigende werking op je lymfestelsel. Wanneer je ontstekingen in je lichaam hebt, voeren je lymfeklieren die schadelijke stoffen af. Daarbij versterkt gember je immuunsysteem en kan het helpen bij het genezen van bacteriële infecties in het lichaam. Dus heb je een verkoudheid of keelontsteking; drink gemberthee (van verse gember) in overvloed!

Voordeel 4: Gember heeft een positieve invloed op je vetverbranding

En voor een ieder die let op gewichtscontrole is gember een absolute aanrader, aangezien het een positieve invloed heeft op de vetverbranding. Gember helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Doordat het de opname van glucose in de spiercellen verbetert, helpt het met het normaliseren van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor heb je minder insuline nodig en dat heeft vervolgens dus weer een gunstige invloed op de vetverbranding.

Hoe stabieler je bloedsuikerspiegel, hoe makkelijker jouw lichaam vet kan verbranden en hoe minder vet er wordt opgeslagen rondom je buik. Gember kan dus ook worden ingezet om het risico op de ontwikkeling van Diabetes type 2 terug te dringen.

Wat kan jij doen?

Een greep uit de vele voordelen die gember kan bieden! Toch vinden velen het lastig om gember in een dagelijks patroon in te passen, en dat snappen we goed. Het drinken van gemberthee is al een manier om op dagelijkse basis gember binnen te krijgen. Je snijdt dan plakjes van de verse gemberwortel, deze schil je en laat je trekken in kokend water. Ook kun je gember toevoegen in bijvoorbeeld smoothies. Daar zijn gembershots uitermate geschikt voor.

Wanneer je dit mengt met een andere sap of smoothie krijg jij je dosis gember goed binnen! En natuurlijk kun je gember ook gebruiken in heerlijke oosterse gerechten. Vooral in de winter is dit héérlijk omdat gember goed verwarmend werkt. En dan nog een laatste voordeeltje die we meepikken; doordat het de doorbloeding stimuleert, zul je in de koude wintermaanden wat minder last hebben van koude handen en voeten.

We helpen je in de winkel graag verder met inspiratie over hoe je gember kunt gebruiken. Je bent meer dan welkom!

Meer weten over gezond eten?

Neem eens een kijkje in onze webshop! Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Bij ons vind je onder andere heerlijke kant-en-klare maaltijden, sapkuren, buffetten, saladeschotels en veel meer!

Naar de webshop
Christine
Christine