• Écht vers
  • Duurzaamheid als standaard
  • Groente in de basis
  • Gezond en gemakkelijk

Boost je gezondheid én red de planeet


Waarom minder vlees eten een slimme zet is!

De Nationale Week Zonder Vlees is weer aangebroken! Een uitstekende gelegenheid om even stil te staan bij onze eetgewoonten en de impact ervan op onze gezondheid en het milieu. Misschien heb je er al eens over nagedacht om minder vlees te eten, maar weet je niet zeker waarom je die stap zou zetten. In deze blog lees je drie redenen waarom een beetje minder vlees een goede keus is voor jou en de planeet. 

 

  • Een gezond lijf 

Veel onderzoeken tonen aan dat minder rood en bewerkt vlees eten goed kan zijn voor je gezondheid. Het vermindert het risico op ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker. Als je vlees vervangt door meer groenten, fruit, bonen en noten, krijg je meer vezels, vitaminen en mineralen binnen. Dit is goed nieuws voor je lichaam, want het helpt je om gezond te blijven en je energiek te voelen. Bovendien tonen studies aan dat vegetariërs over het algemeen langer en gezonder leven. Zo bleek uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in het amerikaanse tijdschrift Journal of the American Medical Association dat vegetariërs 25% minder kans hebben om te sterven aan hart- en vaatziekten en 15% minder kans hebben om te sterven aan kanker in vergelijking met mensen die regelmatig vlees eten.”

 

  • Een gezonde aarde

Naast dat het goed is voor je gezondheid, heeft minder vlees eten ook een positieve impact op onze planeet. De productie van vlees draagt bij aan klimaatverandering, ontbossing, vervuiling van water en het verdwijnen van planten en dieren. Onderzoek toont aan dat de vleesproductie verantwoordelijk is voor ongeveer 14,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, wat meer is dan de uitstoot van alle auto’s, vrachtwagens, treinen en vliegtuigen samen. Als iedereen in Nederland één dag per week geen vlees zou eten, zou dat het equivalent zijn van het van de weg halen van 1 miljoen auto’s. Een rapport van de Verenigde Naties uit 2019 benadrukte dat het eten van meer plantaardig voedsel een belangrijke stap is om deze problemen aan te pakken.

 

  • Een beter leven voor dieren

Je kunt je vast voorstellen dat het minderen van vlees niet alleen goed is voor je eigen gezondheid en het klimaat, maar ook voor dieren? In de vleesindustrie worden dieren vaak onder zware omstandigheden gehouden, waarbij ze stress en lijden ervaren. Om je een idee te geven van de omvang van dit probleem: alleen al in Nederland worden jaarlijks miljoenen dieren geslacht voor consumptie. Door minder vlees te eten, verminder je de vraag naar dierlijke producten en draag je bij aan het verminderen van dierenleed. Stel je voor dat jouw keuze om één dag per week geen vlees te eten, het leven van tientallen dieren per jaar zou kunnen sparen. Het is een kleine stap met een grote impact op het welzijn van dieren wereldwijd.

Nu je weet dat minder vlees goed is voor je eigen lijf, de aarde en de dieren, laten we eens kijken hoe we dit nu op een makkelijke manier in de praktijk kunnen brengen.

 

Tips om minder vlees te eten: 

  1. Begin met een of twee vleesvrije dagen in de week: je hoeft echt niet helemaal vegetarisch te worden. Probeer bijvoorbeeld eens de Oosterse maaltijd Schotel met Falafel of vegetarische bieten stamppot.
  2. Vervang een deel van je vlees door een plantaardige eiwitbron: Zoals de vegaburgers van Gijs. 
  3. Check de recepten pagina van www.weekzondervlees.nl/recepten/
  4. Wees creatief met vleesvervangers: Probeer eens verschillende soorten vleesvervangers, zoals tofu, tempeh, seitan, of jackfruit. Deze kunnen een smakelijke en voedzame vervanging zijn voor vlees in veel gerechten.
  5. Ontdek nieuwe keukens: Verken de diverse wereldkeukens die van nature veel vegetarische gerechten bevatten, zoals de Indiase, Thaise, Mediterrane en Mexicaanse keuken. Zo ontdek je nieuwe smaken en texturen die je kunnen helpen vlees te minderen. 

 

Referenties:
Micha, R., Michas, G., & Mozaffarian, D. (2012). Unprocessed Red and Processed Meats and Risk of Coronary Artery Disease and Type 2 Diabetes–An Updated Review of the Evidence. Circulation, 125(6), 757-768.
Intergovernmental Panel on Climate Change. (2019). Climate Change and Land: An IPCC Special Report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems. IPCC.
United Nations. (2019). Climate Change and Land: Summary for Policymakers. IPCC.

 

 

Meer weten over gezond eten?

Neem eens een kijkje in onze webshop! Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Bij ons vind je onder andere heerlijke kant-en-klare maaltijden, sapkuren, buffetten, saladeschotels en veel meer!

Naar de webshop
Christine
Christine