De voordelen van een detox kuur

 Je vakantie komt er misschien al heel snel aan! En ja.. soms slaat de stress ineens toe; “maar ik ging nog 2 kilo afvallen”. Heel herkenbaar? 😉

Gelukkig kan een sappenkuur goed uitkomst bieden voor een ‘quick fix’ en zit je alsnog binnen no time in je bikini body!

Maar, detoxen heeft veel meer voordelen dan het verliezen van wat kilo’s! En die voordelen zouden we haast vergeten, omdat we vaak zoveel focus leggen op die kilo’s. Maar wist je dat een detox af en toe een cadeautje is voor je lichaam? We leggen het je hier graag uit!

Ons lichaam is er eigenlijk helemaal niet op gemaakt om 3 flinke maaltijden per dag te verwerken. Dit eetpatroon is in het westen pas sinds een paar honderd jaar ontstaan (eerst voor de rijken en pas sinds pakweg 100 jaar voor de samenleving als geheel), evenals de vele welvaarsziekten waar we vandaag de dag mee te maken hebben. Vasten was echter voor de oermens ‘a way of living’, aangezien het eten niet alleen bereid moest worden, maar ook eerst nog gevonden. De evolutie van het lichaam loopt een beetje achter op de sociaal- economische evolutie, kunnen we wel zeggen. Want dat lichaam van de oermens en het daarbij behorende spijsverteringssysteem is vrijwel niet veranderd ten opzichte van ons lichaam nu, maar het dagelijks leven ziet er een tikkeltje anders uit..

Willen we gezonder leven, dan zouden we ons lichaam een groot plezier doen door ons eetpatroon aan te passen op die van de ‘oermens’ en de alledaagse verleidingen te laten staan. Tja, leuk bedacht, maar niet heel realistisch en bovendien heel ongezellig. Kunnen we niet een middenweg vinden?

Als sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw wordt onderzoek gedaan naar de effecten van periodiek vasten op het gestel van knaagdieren en primaten. En dan vooral naar de effecten op de lange termijn. Door de jaren heen hebben die onderzoeken niet een eenduidige uitkomst opgeleverd, maar alle studies bevestigen dat minder calorieën eten het risico op courante ouderdomsziekten doet afnemen en het aantal gezonde levensjaren verhoogt. Daarbij lijkt het er bovendien op dat periodiek vasten nog méér voordelen met zich brengt dan structureel minder calorieën eten, doordat het ervoor zorgt dat het insuline- en glucosegehalte in het bloed daalt. En dat betekent minder risico op diabetes. Doordat periodiek vasten een heel effectief minder is gebleken om gewicht te verliezen, leidt het tot een daling van de triglyceridenconcentratie (vetten in het bloed), het cholesterol en LDL- cholesterol en de bloeddruk.

Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie van het Leids Universitair Medisch Centrum, lichtte deze positieve effecten in een interview in het Parool in 2018 als volgt toe:

Voedsel is bouwstof en energie. Die bouwstof kun je wel even missen, maar energie heb je altijd nodig. Als we op een gegeven moment minder energie innemen, gaan onze cellen zichzelf opeten. Dat doen ze heel selectief. Ze eten niet de gezonde delen van de cel, maar gebruiken alleen de beschadigde delen als brandstof. Als je gaat vasten, ruimen die cellen zich als het ware vanzelf op. Die schoonmaakactie, autofagie heet dat proces, maakt dat je als het ware gezonder wordt. […]

 Tevens wordt het hormonale systeem beïnvloed. Vooral de productie van groei stimulerende hormonen, zoals insuline, gaat naar beneden. Dat is gunstig, want we weten dat die groeifactoren cellen beschadigen. Dat gebeurt dus minder bij het vasten en verklaart tegelijk waarom minder eten vooral gunstig is voor suikerpatiënten.

Wil je nog snel een paar kilo kwijt voor de vakantie, dan biedt een sappenkuur niet alleen uitkomst als ‘quick fix’, maar geef je je lichaam bovendien een hartstikke grondige schoonmaakbeurt, zodat je superfit de vakantie ingaat!